Ισχυρό “φαβορί” για την ανάδειξή του ως προσωρινός ανάδοχος στο έργο της ανάπλασης της έκτασης της ΔΕΘ-Helexpo, θα πρέπει να θεωρείται ο όμιλος Aktor, με βάση τις πληροφορίες που προκύπτουν μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
Στον διαγωνισμό προσφορές υπέβαλλαν επίσης η ΜΕΤΚΑ, το σχήμα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΤΡΙΤΟΝ, η Άβαξ, η ΤΕΡΝΑ και η ΕΚΤΕΡ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Aktor προσέφερε την υψηλότερη έκπτωση με ποσοστό 31%.
Το έργο, ύψους 200 εκατ. ευρώ αφορά την κατασκευή δύο νέων εκθεσιακών κτιρίων (Hall 1 και Hall 2), την ανακαίνιση του Συνεδριακού Κέντρου “Ι. Βελλίδης” (ΣΚΙΒ), την ανάπλαση μίας έκτασης 120 στρεμμάτων που θα φέρει χαρακτηριστικά Μητροπολιτικού Πάρκου (εφεξής το “Μητροπολιτικό Πάρκο”), καθώς και όλες τις συνοδές υποδομές και υπόγειους χώρους στάθμευσης (1.064 θέσεις). Το σύνολο του έργου θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.
Στο επίκεντρο της ανάπλασης θα βρεθεί ασφαλώς το Μητροπολιτικό Πάρκο των 120 στρεμμάτων (λίγο μεγαλύτερο από το αντίστοιχο πάρκο του Πεδίου του Άρεως στο κέντρο της Αθήνας), που θα λειτουργεί ως καθημερινός τόπος συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες, προσφέροντας διαδρομές πεζών, χώρους αναψυχής και ξεκούρασης, υποδομές για πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες.
Κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί το “Μονοπάτι Πολιτισμού”, μια νέα διαδρομή που θα συνδέει την ανατολική με τη δυτική πλευρά της πόλης, τα σημαντικά μνημεία και μουσεία, καθώς και τον νέο σταθμό του μετρό στην Εγνατία, ενώ θα ενώνει επίσης τους διαμορφωμένους χώρους του Μητροπολιτικού Πάρκου με τα νέα Περίπτερα Εκδηλώσεων της ΔΕΘ-HELEXPO.








