Έτος: …………………………………………………….. 2022 (σε εξέλιξη)
Τοποθεσία: ……………………………………………. Λ. Ποσειδώνος 35-37 & Π. Μπακογιάννη, Γλυφάδα
Εργοδότης – Ανάπτυξη Ακινήτου: ………………. Χ. ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ
Κατασκευή: …………………………………………… ΤΕΡΝΑ
Αρχιτεκτονική Μελέτη: ……………………………. VIKELAS ARCHITECTS
Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: ………………….. LDK ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ
Στατική Μελέτη: …………………………………….. ΛΙΘΟΣ CONSULTING ENGINEERS
Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης: .. DCARBON
Συμμετοχή στο Interior Design: …………………. DNE ARCHITECTURE & INTERIORS
Σύμβουλος Φωτισμού: …………………………….. DANILOF LIGHT & PERCEPTION STUDIO
Σύμβουλος Ακουστικής: …………………………… GOTFRIED SCHUBERT
Landscape Design: …………………………………… LIVINGSPACES MATHIOUDAKIS + ASSOCIATES
Κυκλοφοριακή Μελέτη: …………………………… ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Γεωτεχνική Έρευνα & Μελέτη Αντιστήριξης: … HARIS P. LAMARIS & ASSOCIATES
Τοπογραφικά – Αποτυπώσεις: …………………… ΘΑΝΟΣ ΚΑΣΙΔΗΣ
Το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών με δύο κλιμακοστάσια και δύο υπόγεια θα υλοποιηθεί στη Γλυφάδα σε προνομιούχο οικόπεδο επί της Λεωφ. Ποσειδώνος και της οδού Παύλου Μπακογιάννη με υπέροχη θέα στο Σαρωνικό εναρμονισμένο με τη φύση και το περιβάλλον.
Αποτελείται από δεκαέξι διαμερίσματα εκ των οποίων τα δέκα είναι οροφοδιαμερίσματα και έξι διαμερίσματα σε δύο επίπεδα. Κάθε όροφος χωρίζεται σε τέσσερα διαμερίσματα ενώ στο ισόγειο τοποθετούνται δύο διαμερίσματα εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου. Κάθε διαμέρισμα έχει ιδιωτική κολυμβητική δεξαμενή στον εξώστη με μόνη εξαίρεση τα διαμερίσματα του ισογείου που προβλέπεται να έχουν αποκλειστική χρήση κήπου με ιδιωτική κολυμβητική δεξαμενή. Τα μεγέθη των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 126 τ.μ. έως και 361 τ.μ.
Ο τετραμερής διαχωρισμός του κτηρίου επιτυγχάνεται με τα τρία βασικά κατακόρυφα στοιχεία που έχουν σκοπό να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητα των διαμερισμάτων και να προσανατολίσουν τις θεάσεις προς την θάλασσα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν και την γέννηση των τεσσάρων επικλινών στεγών που ολοκληρώνουν ογκοπλαστικά το κτήριο.
Τα δύο διαμερίσματα του ισογείου εκτείνονται στο δεύτερο επίπεδο με πατάρια ενώ τα διαμερίσματα του τέταρτου ορόφου έχουν ως δεύτερο επίπεδο τον χώρο σοφίτας κάτω από τις στέγες.
Ως κύρια είσοδος στο οικόπεδο θεωρείται αυτή επί της Λεωφ. Ποσειδώνος ενώ από την οδό Π. Μπακογιάννη προβλέπεται μια δευτερεύουσα είσοδος που είναι κατάλληλη για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Η είσοδος στο συγκρότημα τοποθετείται κεντρικά στο οικόπεδο και γίνεται στο επίπεδο του ισογείου μέσω του χώρου υποδοχής (λόμπι) που μοιράζει τις κινήσεις προς τα δύο κύρια κλιμακοστάσια που εξυπηρετούν όλους τους ορόφους και τα υπόγεια.
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έγινε με στόχο την ανάδειξη της κεντρικής εισόδου του κτηρίου και σε σεβασμό με τα υφιστάμενα υψόμετρα. Οι ιδιωτικοί κήποι των διαμερισμάτων του ισογείου προφυλάσσονται με την κατάλληλη φύτευση. Στο βορειοανατολικό άκρο του οικοπέδου, σε επαφή με την οδό Π. Μπακογιάννη, τοποθετείται η ράμπα που οδηγεί στα δύο υπόγεια του κτηρίου.
Οι υπόγειοι χώροι χρησιμοποιούνται κυρίως ως χώροι στάθμευσης και δευτερευόντως ως χώροι αποθηκών και χώροι μηχανολογικής υποστήριξης των αναγκών του κτηρίου. Η πρόσβαση γίνεται από την οδό Π. Μπακογιάννη με διπλής κίνησης ράμπες που διατρέχουν και τα δύο υπόγεια. Στο πρώτο υπόγειο, επίσης, τοποθετούνται χώροι παροχών για τους ενοίκους, όπως κολυμβητική δεξαμενή, χώρος γυμναστηρίου και αποδυτήρια. Οι χώροι αυτοί είναι προς αποκλειστική χρήση των ενοίκων του συγκροτήματος.
Σημειώνουμε ότι η επιλογή της τοποθέτησης του νέου κτηρίου στο οικόπεδο διαγωνίως, προέκυψε από την επιθυμία να είναι προσανατολισμένο στον νότο και να βελτιστοποιηθούν οι θεάσεις προς τη θάλασσα. Η μορφή του κτηρίου είναι σύγχρονη ως προς το σχεδιασμό και τα χρησιμοποιούμενα υλικά και πιστεύουμε ότι εντάσσεται στο περιβάλλον όμοιων κατασκευών.
- Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε τέσσερεις ορόφους και την απόληξη των στεγών που δημιουργούν επιπλέον έναν όροφο με σοφίτες. Επίσης, με τη διάσπαση του σχήματος σε τέσσερα μέρη λόγω των κατακόρυφων στοιχείων που προσφέρουν ιδιωτικότητα στα διαμερίσματα και βέλτιστη θέα στην θάλασσα και την κλιμάκωση των τεσσάρων στεγών, γίνεται προσπάθεια ώστε ο επισκέπτης να αντιλαμβάνεται τους όγκους του κτηρίου ως σύνολο αλλά και ως επί μέρους ανεξάρτητα μέρη, πλησιάζοντας περισσότερο την ανθρώπινη κλίμακα. Χάρη στην οργανωτική γεωμετρία που χρησιμοποιήθηκε τόσο στους εξώστες όσο και στην απόληξη των στεγών ενσωματώνεται πιο ομαλά στον περιβάλλοντα χώρο.
Η κατασκευή του κτηρίου είναι συμβατική με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοποιίες από οπτόπλινθους, εξωτερική θερμομόνωση με λείο επίχρισμα. Οι στέγες έχουν φύτευση με χώμα ύψους 40 εκ. και φωτοβολταϊκά πανέλα που παρακολουθούν απόλυτα την κλίση των στεγών και συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας για τις ανάγκες του κτηρίου.
Όλα τα πλαίσια κουφωμάτων είναι αλουμινίου, με ενεργειακούς, διπλούς διαφανείς υαλοπίνακες.
Τα στηθαία των εξωστών θα γίνουν γυάλινα ώστε να παρέχουν ανεμπόδιστες θέες.
Θα χρησιμοποιηθούν κινητά σκίαστρα στους εξώστες και σταθερά ίδιας διάτρητης μορφής ώστε να καλύψουν τα βυθίσματα των κολυμβητικών δεξαμενών στους εξώστες.
Για να μην επιβαρύνονται αισθητικά οι στέγες και οι όψεις του κτηρίου, για όλες τις κλιματιστικές μονάδες έχουν προβλεφθεί χώροι κατάλληλοι στο υπόγειο.