Του Νίκου Ρουσάνογλου
Στροφή προς μικρότερες επιφάνειες και “πράσινα” ακίνητα συνιστούν τις δύο βασικότερες τάσεις της αγοράς κατοικίας στην Αττική το 2026, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου μεσιτικών γραφείων της Engel & Völkers Ελλάδος, με την εταιρεία να κάνει λόγο για μια περίοδο μετάβασης της αγοράς του λεκανοπεδίου, σε μια νέα, περισσότερο ώριμη εποχή. Συγκεκριμένα, η αγορά περνά από την φάση της ταχείας ανόδου, σε μια περίοδο στρατηγικής ωρίμανσης. Ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, παρατηρούνται αυξήσεις που κυμαίνονται από 3%-4% και ξεπερνούν ακόμα και το 10% σε αρκετές περιπτώσεις, ανάλογα και με την ζήτηση.
Πλέον υπολογίζεται ότι η μέση τιμή (με βάση πραγματικές αγοραπωλησίες και όχι με στοιχεία αγγελιών) διαμορφώνεται σε επίπεδο άνω των 3.000 ευρώ/τ.μ., με τα παλιότερα ακίνητα να κοστολογούνται σε κάποιες (όχι πολλές) περιοχές σε επίπεδο χαμηλότερο, αλλά και τα νεόδμητα να στοιχίζουν αρκετά πάνω από τις 3.500 ευρώ/τ.μ. στην πλειονότητα των περιοχών. Οι ακριβότερες περιοχές εξακολουθούν να είναι η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα, το Ψυχικό, η Φιλοθέη και το Κολωνάκι, ενω στις πιο προσιτές συγκαταλέγονται η Αγία Βαρβάρα, οι Αχαρνές, το Πέραμα και τα Άνω Λιόσια.
Η προτίμηση στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και σε smart home υποδομές. Επίσης λόγω των αυξημένων τιμών οι αγοραστές στρέφονται είτε σε μικρά ανακαινισμένα διαμερίσματα 35-50 τ.μ., τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για βραχυχρόνια μίσθωση είτε σε παλαιά ακίνητα προς ανακαίνιση. Γενικά το 2026 παρατηρείται στην Αττική μια “συμπίεση” προς τα μικρότερα μεγέθη. Ενώ παλαιότερα μια τετραμελής οικογένεια αναζητούσε 120 τ.μ., τώρα στρέφεται σε μικρότερα διαμερίσματα αλλά με πιο λειτουργική διαρρύθμιση για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος αγοράς και συντήρησης.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πετρά, διευθύνοντα σύμβουλο της Engel & Völkers Ελλάδος, “η διεθνής επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, όμως ο τρόπος τοποθέτησης των κεφαλαίων έχει αλλάξει. Οι ξένοι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές δεν αναζητούν πλέον γενικά ‘ευκαιρίες’, αλλά εστιάζουν με ακρίβεια σε ακίνητα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτή η σύγκλιση μεταξύ εγχώριας και διεθνούς ζήτησης διαμορφώνει πλέον μια αγορά δύο ταχυτήτων. Τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών εξασφαλίζουν πλέον μεγαλύτερη ρευστότητα και υπεραξία, ενώ οι ιδιοκτησίες που δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να προσελκύσουν ενδιαφέρον.”
Αναλύοντας τις επιμέρους περιοχές ενδιαφέροντος, η Αθηναϊκή Ριβιέρα, με επίκεντρο το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, έχει μετεξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό. Οι μέσες τιμές πώλησης στη Βουλιαγμένη κυμαίνονται από €8.500 έως €12.000/τ.μ., ενώ στη Γλυφάδα από €5.300 έως €9.000/τ.μ.. Εμβληματικά ακίνητα (front-line) στη Βουλιαγμένη μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ τα €20.000/τ.μ.. Το ιστορικό κέντρο επίσης διατηρεί υψηλές αξίες, με το Κολωνάκι στα €6.086/τ.μ. και το Σύνταγμα στα €5.638/τ.μ.. Η κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό έχει ήδη επηρεάσει ανοδικά τις τιμές σε περιοχές όπως το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια.
Στα βόρεια προάστια, περιοχές όπως το Παλαιό Ψυχικό και η Φιλοθέη διατηρούν το κύρος τους, με τις τιμές των νεόδμητων να φτάνουν τα €10.000/τ.μ.. Το αγοραστικό κοινό αναζητά αυξημένη ιδιωτικότητα, ασφάλεια, χαμηλή πυκνότητα δόμησης και ενεργειακή αποδοτικότητα. Σημαντική άνοδος τιμών παρατηρείται σε περιοχές, όπως το Μαρούσι (+12%), όπου η μέση τιμή πώλησης μπορεί να προσεγγίσει τα €4.500/τ.μ. Στα δυτικά το Περιστέρι (έως €3.400/τ.μ.) έχει μετεξελιχθεί σε έναν αυτόνομο επιχειρηματικό και οικιστικό πόλο που προσελκύει κοινό από όλη την Αττική, ενώ και ο Πειραιάς βιώνει σημαντική αστική αναγέννηση, καταγράφοντας ετήσια μεταβολή πωλήσεων +11% με μέση τιμή τα €2.967/τ.μ.. Στα δυτικά, το Περιστέρι (έως €3.400/τ.μ.) έχει μετεξελιχθεί σε έναν αυτόνομο επιχειρηματικό και οικιστικό πόλο που προσελκύει κοινό από όλη την Αττική.
REMAX Ελλάς: Στο 3,7% η μέση αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων το 2025
Σε έτερη έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες από την REMAX Ελλάς, σημειώνεται ότι το 2025, παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών πώλησης κατά 3,7% σε πανελλαδικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, τα νεόδμητα ακίνητα σημείωσαν, σε ετήσια βάση, άνοδο τιμών κατά 4,1%, ενώ τα ακίνητα ηλικίας άνω των πέντε ετών κατά 3,3%. Η υψηλότερη μέση τιμή πώλησης για νεόδμητα ακίνητα καταγράφηκε στη Μύκονο (8.000 ευρώ ανά τ.μ.). Ακολουθεί η Γλυφάδα και το Παλαιό Ψυχικό (7.000 ευρώ ανά τ.μ.), η Φιλοθέη (6.500 ευρώ ανά τ.μ.), η περιοχή Χίλτον (6.400 ευρώ ανά τ.μ.), το Ελληνικό (6.300 ευρώ ανά τ.μ.), η παλιά παραλία στη Θεσσαλονίκη (6.200 ευρώ ανά τ.μ.), η Πειραϊκή και η Βούλα (6.000 ευρώ ανά τ.μ.).
Στην Αττική, σύμφωνα με την έρευνα της REMAX Ελλάς, η αγορά κινήθηκε ανοδικά το 2025, με μέση αύξηση 3,1% τόσο για τα νεόδμητα όσο και για τα παλαιά ακίνητα. Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώθηκε στα 3.822 ευρώ για τα νεόδμητα και στα 2.537 ευρώ για τα παλαιά.
Αξίζει να τονιστεί ότι η μεγαλύτερη αύξηση που παρατηρείται στα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών, σε σύγκριση με εκείνα που είναι ηλικίας άνω των 5 ετών, οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι προτιμώνται περισσότερο από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές γιατί είναι σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες, αφετέρου στο ότι υπάρχει μειωμένη προσφορά, καθώς τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός ανέγερσης κατοικιών δεν μπορεί να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.
Η άνοδος αυτή των τιμών το 2025 αποδίδεται, κυρίως, στην υψηλή ζήτηση για ακίνητα από Έλληνες και ξένους αγοραστές, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά διαθέσιμων επιλογών στην αγορά. Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας συνέβαλε στη διατήρηση και ενίσχυση του ενδιαφέροντος τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους ξένους αγοραστές, καθώς αναζητούν στην Ελλάδα ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται τόσο σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και σε περιοχές πόλεων με προοπτικές ανάπτυξης και αυξημένη κινητικότητα.







