Η περιορισμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τον κορεσμό του ηλεκτρικού χώρου έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην αγορά των ΑΠΕ με τα νέα έργα να αποτελούν πλέον βάρος για τα ηλεκτρικά συστήματα σχεδόν ολόκληρης της Ευρώπης.
Αυτό προέκυψε από τις τοποθετήσεις σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες η ΕΛΕΤΑΕΝ, με θέμα την πρόσβαση των αιολικών έργων στα δίκτυα. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης μιλώντας στην ημερίδα προανήγγειλε την υιοθέτηση περιορισμών στη χορήγηση όρων σύνδεσης σημειώνοντας, ότι το σχετικό πλαίσιο βρίσκεται υπό επεξεργασία σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες.
Το σχέδιο αυτό σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη θα λαμβάνει υπό όψη του διάφορους επιμέρους παράγοντες και θα θέτει περιορισμούς, «power limits guarantees». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο όλες οι αιτήσεις για έργα ΑΠΕ, γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος ηλεκτρικός χώρος, και διότι δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί το ηλεκτρικό σύστημα όσο θα ήθελε η ζήτηση.
Στα 700 εκατ. οι επενδύσεις αλλά..
Μάλιστα σημείωσε ότι οι επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια φθάνοντας στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, όμως και πάλι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον όγκο των αιτήσεων για όρους σύνδεσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη στην Ελλάδα βρίσκονται σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 15 GW, με τα μισά από αυτά να είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και τα υπόλοιπα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μάργαρης, η κράτηση δυναμικότητας (reserved capacity) στο δίκτυο φθάνει ως το 2032-33 και στην «ουρά» βρίσκονται έργα για 30 GW ως το 2040-2050. Πρέπει να σημειωθεί ότι για να αντιμετωπίσει την τεράστια ζήτηση ο ΑΔΜΗΕ προχωρά τις αιτήσεις εφαρμόζοντας overbooking, δηλαδή δέχεται περισσότερες προσφορές σύνδεσης απ’ ότι αντέχει το δίκτυο.
Όπως ανέφερε ο κ. Μάργαρης τρείς είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ταχύτητα των επενδύσεων στα δίκτυα : H διαδικασία αδειοδότησης, η κατασκευαστική διαθεσιμότητα και το ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά ακόμα και αν όλα αυτά προχωρούσαν ταχέως και πάλι θα ετίθετο το θέμα της απορρόφησης της ενέργειας.
Μάλιστα για το ίδιο θέμα, δηλαδή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ο ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, ποιός θα απορροφήσει όλη αυτή την ενέργεια, στην περίπτωση που γίνουν όλα τα έργα;». Όπως σημείωσε ο κ. Τσάφος σήμερα το μέσο ηλεκτρικό φορτίο στην Ελλάδα είναι τα 5,5 GW με 11 GW στην αιχμή και οι ΑΠΕ σε λειτουργία φθάνουν τα 15 GW, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι θερμικές μονάδες. «Ακόμα και αν προσθέσουμε τις εξαγωγές 2-2,5 GW, η παραγωγή δεν καλύπτεται» κατέληξε.
Aποτελεσματικότητα δικτύων
Πάντως η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου είναι μάλλον πανευρωπαϊκό πρόβλημα, με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Raphael Sauter να αναφέρει τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δικτύων όπως οι «συμφωνίες ευέλικτης σύνδεσης» (flexible connection agreements), ο προσδιορισμός γεωγραφικών περιοχών ταχύτερης ανάπτυξης, η ψηφιοποίηση και η χρήση όλης της διαθέσιμης τεχνολογίας, καθώς και τα διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για την επέκταση/αναβάθμιση των δικτύων.
Όπως είπε, σύντομα η Επιτροπή θα ανακοινώσει Καθοδήγηση προς τις χώρες- μέλη για την αντιμετώπιση του κορεσμού στα δίκτυα.
«Πρέπει να βρούμε τρόπους για να διαχειριστούμε όλη αυτή τη δύσκολη δεκαετία, μέχρι να εφαρμοστούν οι συμφωνίες ευέλικτης σύνδεσης, να ολοκληρωθούν τα επενδυτικά προγράμματα και να εφαρμοστούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα» είπε ο κ. Μάργαρης και πρόσθεσε ότι σε περίπου δύο μήνες θα παρουσιαστεί και το σχέδιο για τα data centers, το οποίο επεξεργάζεται ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Τέλος, η εκπρόσωπος της ισπανικής Red Electrica στην ημερίδα, η κα Carmen Longas Viejo αναφέρθηκε σε μέτρα που εφαρμόζονται στην Ισπανία όπως οι διαγωνισμοί για κράτηση χώρου στο δίκτυο (grid capacity tenders).
www.worldenergynews.gr