Με μια μικρή «μετακίνηση» προχωρά το έργο του υβριδικού σταθμού στην Αστυπάλαια, που έχει στόχο να την μετατρέψει σε «πράσινο νησί» της Μεσογείου.
Το έργο, το οποίο κατόπιν διαγωνισμού ανέλαβε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη, ο υβριδικός σταθμός θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος 3,5 MW και συσσωρευτές χωρητικότητας 10 MWh περίπου, καλύπτοντας το 60% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού από καθαρή ενέργεια. Στη δεύτερη φάση, ο υβριδικός σταθμός θα επεκταθεί περαιτέρω ώστε να καλύψει πάνω από το 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, μειώνοντας στο ελάχιστο τη λειτουργία του θερμικού σταθμού παραγωγής, ο οποίος θα παραμείνει ως εφεδρεία.
Ωστόσο, στην πορεία προέκυψε η ανάγκη μιας περιορισμένης αλλαγής θέσης του υβριδικού σταθμού, για την οποία η ΔΕΗ ΑΝ υπέβαλε σχετική αίτηση προς τη ΡΑΑΕΥ στις 8 Ιανουαρίου 2024.
Η Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικού Έργου προέβλεπε υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγγυημένης ισχύος 3 MW, αποτελούμενο από φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 3,531 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3,531 MW, στη θέση Μαρμάρι-Αγ. Τριάδα-Παλιόμυλος της Δημοτικής Ενότητας Αστυπάλαιας.
Στην αίτησή της η ΔΕΗ ΑΝ ζήτησε την τροποποίηση της Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου, ως προς τη μεταφορά της θέσης εγκατάστασης του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από την παραπάνω θέση, στη θέση Μαρμάρι-Παλιόμυλος.
Το αίτημα έγινε δεκτό από τη ΡΑΑΕΥ, λαμβάνοντας υπόψη ότι βάσει διαπιστωτικής πράξης της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας από τις 20 Δεκεμβρίου 2023 και λόγω υπαγωγής στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο ως Ειδικό Πιλοτικό Έργο κρίθηκε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις «για την άπαξ μεταφορά της θέσης εγκατάστασης του υβριδικού σταθμού εγγυημένης ισχύος 3 MW εντός των ορίων της οικείας Περιφέρειας λόγω αδυναμίας εγκατάστασής του στην αρχική θέση εγκατάστασης».
Έτσι, η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε την τροποποίηση της Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου ως προς τη μεταφορά της θέσης εγκατάστασης του υβριδικού σταθμού «χωρίς να μεταβάλλεται το χρονικό διάστημα θέσης του ΕΠΕ σε λειτουργία και εκπλήρωσης των λοιπών υποχρεώσεων της Εταιρείας, σύμφωνα με τις τιθέμενες απαιτήσεις της Προκήρυξης του έργου».
Με βάση την απόφαση η μονάδα αποθήκευσης με συσσωρευτές θα έχει αποθηκευτική ικανότητα 10,16 MWh, εγκατεστημένη ισχύ φόρτισης 5 MW και εγγυημένη ενέργεια προσφορών στον ΚΗΕΠ 6.552 MWh/έτος.
Όσον αφορά τον φωτοβολταϊκό σταθμό θα έχει εγκαταστημένη και μέγιστη ισχύ παραγωγής 3,531 MW.
Εντός του έτους η πρώτη φάση
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργασίες για τη δημιουργία του υβριδικού σταθμού βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται περί τον Μάιο του 2024 να ξεκινήσει και η τοποθέτηση των πάνελ στο φωτοβολταϊκό σύστημα. Σε δεύτερη φάση θα εγκατασταθεί και η ανεμογεννήτρια, που προβλέπεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού κατά 80%.
Έτσι μέσω του υβριδικού σταθμού θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η απεξάρτηση του νησιού από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και η κάλυψη των αναγκών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων δεδομένου ότι στο πλαίσιο του «πράσινου» μετασχηματισμού του προβλέπεται η εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης με την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ.