Οι τελικές προτάσεις και οι «κόκκινες γραμμές» της περιφέρειας Κρήτης
Ένα ηχηρό «όχι» στο επενδυτικό «φρένο» που βάζει το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό σε 3 κομβικές περιοχές του νησιού μας, και συγκεκριμένα σε Χερσόνησο, Μάλια και Νέα Κυδωνία λέει η περιφέρεια Κρήτης, που έθεσε σήμερα τις τελικές «κόκκινες γραμμές» και προτάσεις της προς την κυβέρνηση. Το προωθούμενο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό θέτει στο «κόκκινο» ως τελείως κορεσμένες τις 3 αυτές τουριστικές περιοχές, βάζοντας ουσιαστικά »κόφτη» στην υλοποίηση νέων ξενοδοχειακών επενδύσεων.
Oι δημοτικές ενότητες Χερσονήσου και Μαλίων του δήμου Χερσονήσου όπως και η δημοτική ενότητα Νέας Κυδωνίας του δήμου Χανίων είναι οι 3περιοχές της Κρήτης που επηρεάζονται περισσότερο από το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό . Κι αυτό γιατί εντάσσονται στις λεγόμενες περιοχές ελέγχου. Πρόκειται ουσιαστικά για τις περιοχές που αναγνωρίζονται θεσμικά ως ιδιαίτερα κορεσμένες τουριστικά, με το νέο χωροταξικό να φέρνει “μπλόκο” στην ανέγερση μικρότερων ξενοδοχειακών μονάδων, αφού θα επιτρέπεται να φτιαχτούν ή να αναβαθμιστούν σε τέτοια μονάχα 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία.
Μάλιστα, και αυτό θα γίνεται με πιο δύσκολες προϋποθέσεις, καθώς οι νέες μονάδες (αποκλειστικά 4 και 5 αστέρων) θα μπορούν να ανεγείρονται μόνο σε εκτός σχεδίου περιοχής, ενώ θα απαιτείται μεγαλύτερη αρτιότητα, δηλαδή έκταση 16 τουλάχιστον στρεμμάτων.
Η εξέλιξη , όπως ήταν αναμενόμενο, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στις τάξεις των ξενοδόχων. Το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει συναντήσεις μεταξύ περιφέρειας, δήμων και εκπροσώπων του ξενοδοχειακού κλάδου. Μάλιστα είχε διαμορφωθεί και μια κοινή γραμμή μεταξύ περιφέρειας και ξενοδόχων, η οποία αποκρυσταλλώθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπου επισφραγίστηκαν οι τελικές θέσεις και «κόκκινες γραμμές» ως προς το νέο χωροταξικό.
Ειδικό χωροταξικό: Αλλαγή κατηγορίας για τις ενότητες Χερσονήσου, Μαλίων και Νέας Κυδωνίας
Μια βασική «κόκκινη γραμμή» λοιπόν που θέτει η περιφέρεια Κρήτης, σε σύμπλευση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, είναι να αλλάξει οπωσδήποτε ο χαρακτηρισμός των 3 επίμαχων δημοτικών ενοτήτων. Ζητάται επιτακτικά δηλαδή οι δημοτικές ενότητες Χερσονήσου, Μαλίων και Νέας Κυδωνίας να βγουν από τη λίστα με τις λεγόμενες κορεσμένες περιοχές και να υπαχθούν στην αμέσως πιο κάτω κατηγορία . Να υπαχθούν δηλαδή στην κατηγορία με τις λεγόμενες ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, όπου έχουν καταταχθεί μια σειρά από άλλες δημοτικές ενότητες εδώ στην Κρήτη (Γαζίου, Γουβών, Αγίου Νικολάου, Βραχασίου, Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Γεροποτάμου, Χανίων, Αρμένων, Βάμου, Γεωργιουπόλεως και Πλατανιά).
Η αλλαγή χαρακτηρισμού κρίνεται κομβικής σημασίας, όπως ειπώθηκε εκ νέου σήμερα, στη διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, προκειμένου να μην μπει επενδυτικό μπλόκο στις περιοχές αυτές , Άλλωστε ενόψει και της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος , το οποίο όταν ξεκινήσει να λειτουργεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2027, αναμένεται να «απογειώσει» τις αφίξεις επισκεπτών στο νησί, είναι αυτονόητη η ανάγκη για δημιουργία νέων ξενοδοχειακών και γενικότερα νέων τουριστικών υποδομών τόσο γενικότερα στην ανατολική και όχι μόνο Κρήτη όσο και ειδικότερα σε γειτνιάζουσες περιοχές όπως είναι αυτές του δήμου Χερσονήσου. Εξάλλου, όπως επισημάνθηκε εύστοχα, δεν μπορεί συλλήβδην να λογίζεται μια ολόκληρη δημοτική ενότητα ως κορεσμένη τουριστικά αφού είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα σε διαφορετικές περιοχές της ίδιας ενότητας , με σημεία της ενδοχώρας π.χ να παρουσιάζουν πολύ μικρότερη τουριστική αξιοποίηση συγκριτικά με παραλιακές περιοχές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μπουν τεκμηριωμένα στο «μικροσκόπιο» τα επιμέρους δεδομένα, οι ανάγκες, οι προοπτικές και τα προβλήματα σε επίπεδο κάθε τοπικής κοινότητας χωριστά , κάτι που θα πρέπει φυσικά να γίνει όχι στο…«πόδι» αλλά μέσω στοχευμένων μελετών , όπως ακριβώς θα ζητήσει η πλευρά της περιφέρειας Κρήτης από την κυβέρνηση.
Ειδικό χωροταξικό: Να γίνει εναρμόνιση για τις περιοχές Natura
Μια άλλη «κόκκινη γραμμή» , όπως επισφραγίστηκε στη σημερινή διευρυμένη συνεδρίαση , αφορά στις παραφωνίες σε σχέση με τις λεγόμενες περιοχές Natura. Δεν μπορεί άλλα να λέει δηλαδή το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό και άλλα στο θεσπισμένο νομικό πλαίσιο για τις Natura . Θα πρέπει να υπάρξει μια εναρμόνιση, και αυτό, που φαντάζει ως αυτονόητο προφανώς, θα ζητήσει η περιφέρεια Κρήτης.
ΠΗΓΗ: cretaone.gr