Την ολοκλήρωση της απόκτησης της τεχνικής εταιρείας Θαλής ανακοίνωσε εχθές 3 Απριλίου η Motor Oil μέσω χρηματιστηρίου. Το deal έκλεισε και τυπικά και με την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις αρμόδιες αρχές. Μέσω της Θαλής η Motor Oil κάνει αισθητή την παρουσία της στον τομέα των Μονάδων Επεξεργασίας απορριμμάτων.
Η Θαλής έχει συμμετοχή σε πολλούς διαγωνισμούς και έργα για Μονάδες Απορριμμάτων. Έχει αναλάβει από το 2019 την Μονάδα στο Αμάρι Ρεθύμνου, προϋπολογισμού με τον ΦΠΑ 45,8 εκατ. ευρώ, την Μονάδα στη Σητεία προϋπολογισμού 26,2 εκατ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2022 (σε κατασκευή), την Μονάδα στη Χερσόνησο πάλι στην Κρήτη προϋπολογισμού 57,3 εκατ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2022 (σε κατασκευή).
Παράλληλα η ίδια εταιρεία έχει σημαντική συμμετοχή σε εν εξελίξει διαγωνισμούς για Μονάδες ανά την επικράτεια. Μαζί με ΑΒΑΞ-ΜΟRE έχουν κατέβει στους διαγωνισμούς για τις δύο ΜΕΑ στην Αττική (Σχιστό και Κεντρικός Τομέας), για τη Μονάδα Κεντρικής Μακεδονίας δυτικού τομέα και για τις Μονάδες Απορριμμάτων σε Ρόδο και Σαντορίνη.
Η απόκτηση της Θαλής, ουσιαστικά δίνει είσοδο στην Motor Oil σε έναν ανερχόμενο κλάδο, που εντάσσεται στην στρατηγική που έχει θέσει για την κυκλική οικονομία. Η Thalis πρωτοπορεί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων στην διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στις υποδομές.
Η διαχείριση απορριμμάτων κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των δυναμικά αναπτυσσόμενων δράσεων του Ομίλου Motor Oil. Ο Όμιλος διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της ανακύκλωσης λιπαντικών και διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.
Οι 4 πυλώνες ανάπτυξης της Motor Oil
Όπως έχει ανακοινώσει η Motor Oil, κινείται σε ένα πλάνο μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον βασιζόμενη σε 4 στρατηγικούς πυλώνες:
1. Διεύρυνση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ. Μετά την συμφωνία με τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, βρίσκεται πιο κοντά στον επόμενο στόχο της για εγκατεστημένη ισχύ περίπου 1GW, η οποία θα είναι ικανή να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά.
2. Ανάπτυξη του mobility-ηλεκτροκίνησης. Εντός του 2023 αναμένονται πανελλαδικά 1.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάσταση ταχυφορτιστών. Έως το 2030 ο στόχος είναι να φτάσει τα 4.000 σημεία φόρτισης.
3.Κυκλική οικονομία και τα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα. Αυτό πραγματοποιείται μέσα από σημαντικές επενδύσεις όπως η εξαγορά της Verd, η Κοινοπραξία με την ΔΕΗ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η κατασκευή, σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του Αεριοστροβιλικού Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή και η εξαγορά της Thalis στον τομέα διαχείρισης στέρεων υλικών και αποβλήτων κ.α.
4.Βελτίωση της προσαρμοστικότητας και της βιωσιμότητας του Διυλιστηρίου. Το Διυλιστήριο του Ομίλου, που βρίσκεται στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων στην Κόρινθο, αποτελεί το μεγαλύτερο αμιγώς ιδιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα της Ελλάδας και θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης