Διεθνοποίηση, ενίσχυση του αποτυπώματός τους σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το fintech και άντληση ταλέντου από μια διεθνή δεξαμενή είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που ωθούν τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής σε εξαγορές startups εκτός ελληνικών συνόρων. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ επενδύσεων εγχώριων ομίλων πληροφορικής σε νεοφυείς εταιρείες του εξωτερικού, με την Performance Technologies, που δρομολογεί την απόκτηση συμμετοχής 5% σε ιρλανδική startup, να παίρνει τη σκυτάλη των εξαγορών, που ήδη έχει βρεθεί από τις αρχές του έτους στα χέρια εταιρειών όπως η PeopleCert και η Entersoft.
Οι κινήσεις αυτές είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής των ελληνικών εταιρειών να επεκτείνουν τη διεθνή τους παρουσία μέσω εξαγορών και συνεργασιών σε τεχνολογικούς κλάδους υψηλής ανάπτυξης. Εκτός από τις εταιρείες που ήδη έχουν αποκτήσει συμμετοχή, εντός του τρέχοντος έτους, σε νεοφυείς εταιρείες εκτός ελληνικών συνόρων, αρκετές επιχειρήσεις πληροφορικής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ξένων startups, με σκοπό τη διεθνή επέκτασή τους και την ενίσχυση των τεχνολογικών τους υποδομών.
Πρόκειται για εταιρείες όπως οι Epsilon Net και Profile Software, που επιδιώκουν ενεργά ευκαιρίες εξαγοράς για να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες του εξωτερικού, με έμφαση σε τεχνολογίες AI, fintech και λύσεις για επιχειρήσεις. Ειδικότερα, η Epsilon Net έχει ενισχύσει την ανάπτυξή της σε διεθνές επίπεδο με στοχευμένες επενδύσεις, ενώ η Profile Software προσανατολίζεται σε νέες τεχνολογίες χρηματοοικονομικής διαχείρισης, επιδιώκοντας στρατηγικές εξαγορές που της δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκές αγορές.
Τι βλέπει η Performance στην Ιρλανδία
Θέμα χρόνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του powergame.gr, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής της εισηγμένης στην Κύρια Αγορά Performance σε ιρλανδική startup. Τη σχετική είδηση, που είχε αποκαλύψει η διοίκηση της εταιρείας στην εκδήλωση για τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, επιβεβαίωσε χθες η εισηγμένη.
Όπως είχε ήδη γράψει το powergame.gr, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά του 5% ιρλανδικής εταιρείας, με αντικείμενο δραστηριότητας την ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού στην περιοχή του strategic portfolio management και planning optimization, με την αξιοποίηση προηγμένων τεχνικών μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Το συνολικό ποσό της επένδυσης ανέρχεται στις 500.000 ευρώ, ενώ το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου, δίνοντας στην ελληνική εταιρεία ένα νέο πάτημα για ενίσχυση της θέσης της στην αγορά και την επέκταση των συνεργασιών της σε διεθνές επίπεδο και συμβάλλοντας καθοριστικά στη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξής της.
Όπως είχε αναφέρει στο powergame.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance, Διονύσης Χιντζίδης, όσον αφορά την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού 5% σε startup με έδρα την Ιρλανδία, θα γίνει μέσω συμμετοχής σε γύρο χρηματοδότησης που είναι σε εξέλιξη, με την ελληνική εισηγμένη αφενός να επιδιώκει το άνοιγμά της στην εκεί αγορά, αφετέρου να επιτυγχάνει τον εμπλουτισμό της γκάμας των λύσεων που παρέχει σήμερα και μάλιστα σε πεδία με μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως, όπως το ΑΙ.
«Έχουμε ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια, ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε τα πλάνα μας, είτε αφορούν εξαγορές είτε μετοχικές συμμετοχές είτε στρατηγικές συνεργασίες», είχε σημειώσει o CTO και αντιπρόεδρος της Performance, Ανδρέας Τσαγκάρης.
Και η Ινδία στην περίμετρο ενδιαφέροντος των εταιρειών πληροφορικής
Οι κινήσεις εδραιωμένων ελληνικών εταιρειών πληροφορικής προς το οικοσύστημα των startups αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική των εγχώριων ομίλων να αποκτήσουν διεθνή τεχνολογικά πλεονεκτήματα, επενδύοντας σε καινοτομίες και διευρύνοντας την εμβέλειά τους στις αναπτυσσόμενες αγορές.
Παράδειγμα, ο ελληνικός όμιλος τεχνολογίας της PeopleCert, που απέκτησε πρόσβαση στην αγορά της Ινδίας τον περασμένο Απρίλιο, προχωρώντας στην εξαγορά της DP Cube Learning & Skills. Η PeopleCert, ηγέτιδα δύναμη στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, μέσω της εξαγοράς επιχειρεί να ισχυροποιήσει τη θέση της στον διεθνή χάρτη της εκπαίδευσης και της γλωσσομάθειας.
«Η παρουσία μας στην Ινδία αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων, καθώς αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για την PeopleCert να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στη Νότια Ασία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες μιας αναπτυσσόμενης αγοράς», ανέφερε σχετικά με την εξαγορά ο ιδρυτής και CEO του ομίλου, Βύρων Νικολαΐδης.
Με την εξαγορά της DP Cube, με έδρα τη Noida και ιδρυτές τους Pawan Adhikari και Deepali Adhikari, η PeopleCert επιδιώκει να δημιουργήσει στην Ινδία ένα δυναμικό περιβάλλον στον τομέα της γλωσσομάθειας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας από τη LanguageCert. Παράλληλα, επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στη Νότια Ασία με αναγνωρισμένες επαγγελματικές πιστοποιήσεις στους τομείς IT & Digital Transformation, Project Management και Business.
Το βλέμμα στην Ευρώπη για τις εταιρείες πληροφορικής
Οι εξαγορές αυτές εντάσσονται σε μια γενικότερη στρατηγική των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής για ενίσχυση των δυνατοτήτων τους σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και διείσδυσή τους σε διεθνείς αγορές με αυξημένες ανάγκες ψηφιακών λύσεων και ασφάλειας. Από τις πλέον κινητικές στις εξαγορές startups έχει αποδειχθεί η Entersoft, με το τελευταίο της απόκτημα στην αγορά των startups να είναι η ολλανδική Smartlink, που παρέχει λύσεις σε εφαρμογές διαχείρισης επιχειρησιακών διαδικασιών και CRM.
Θυμίζουμε ότι το 2023 η Entersoft εξαγόρασε την ελληνική startup SmartCV το 2023, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του λογισμικού για διαχείριση υποψηφίων (Applicant Tracking). Η κίνηση αυτή ενισχύει την παρουσία της Entersoft στον τομέα της ψηφιακής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και την τοποθετεί καλύτερα για διεθνείς συνεργασίες στον χώρο αυτόν.
Η Epsilon Net, από την πλευρά της, έχει πραγματοποιήσει εξαγορές τόσο στον εγχώριο, όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο, για να επεκτείνει τις λύσεις της στο λογισμικό επιχειρήσεων και κυρίως στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, η ελληνική εταιρεία συνεχίζει να αναζητεί ευκαιρίες για επενδύσεις της σε καινοτόμες startups του εξωτερικού, κυρίως σε λύσεις SaaS.
Με ανοιχτά τα ραντάρ τα στελέχη των εταιρειών πληροφορικής
Με το βλέμμα στο οικοσύστημα των startups βρίσκεται και η Profile. Ο εισηγμένος όμιλος πληροφορικής, όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Μπάμπης Στασινόπουλος, έχει ανοιχτά τα ραντάρ και για πιθανές κινήσεις εξαγορών, που μπορούν να της προσδώσουν υπεραξία και ευκαιρίες μεγέθυνσης. «Κοιτάμε για εξαγορές εκτός Ελλάδος. Στόχος, αφενός να μεγαλώσουμε τη γεωγραφική μας κάλυψη και αφετέρου το πελατολόγιο. Η Profile μπορεί να σηκώσει 50 εκατ. και να κάνει τις εξαγορές. Έχει τόσο καλό ισολογισμό που μπορεί να το κάνει. Το κάνουμε τα τελευταία χρόνια», τόνισε για το ίδιο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Αγγελίδης.
Αντίστοιχη στρατηγική, την οποία σκοπεύει να εντατικοποιήσει, ακολουθεί και η Unisystems -η ναυαρχίδα του ομίλου Quest στην πληροφορική. Η εταιρεία, που έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το νεοφυές οικοσύστημα, είναι με ανοιχτές τις αντένες για συμμετοχή σε startups εντός και εκτός Ελλάδας: «Πέρα από την οργανική ανάπτυξη, κοιτάμε διάφορες εναλλακτικές. Στις startups, θέλουμε μειοψηφικές συμμετοχές. Σε πιο μεγάλες εταιρείες κοιτάμε εξαγορές, για να εξασφαλίσουμε συνέργειες. Μας ενδιαφέρουν εταιρείες που έχουν δικό τους λογισμικό και συμβάλλουν στην αύξηση της κερδοφορίας μας», σχολίασε πρόσφατα ο CEO της εταιρείας, Γιάννης Λουμάκης.