Κύριε Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ) αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα.
Με τον παρόν ζητάμε την άμεση τροποποίηση της παρ. δ) του άρθρου 103 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων (Ν3528/2007 ΦΕΚ Α’ 26) λόγω αντισυνταγματικής παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας, σύμφωνα με το οποίο «ο υπάλληλος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, δ) Ο υπάλληλος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε κακούργημα και εφόσον έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα στο ακροατήριο. (5225/25, 5270/26)» τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία!
Η αρχική διατύπωση του Ν.5225/25 προέβλεπε την αυτοδίκαιη αργία ακόμα και στην περίπτωση έρευνας για κακούργημα αλλά και η «διόρθωση» του με τον Ν.5270/25 πρακτικά παραβιάζει την βασικότατη αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας και είναι σαφέστατα αντισυνταγματική διότι θεωρεί έναν υπάλληλο που του ασκήθηκε δίωξη ως εκ των προτέρων ένοχο, πριν να έχει αυτός καταδικαστεί αμετάκλητα (ή έστω πρωτόδικα) και του εφαρμόζει την διοικητική ποινή της αυτοδίκαιης αργίας.
Το τεκμήριο της αθωότητας, αν και δεν διατυπώνεται ρητά με αυτή ακριβώς τη φράση στο κείμενο του Ελληνικού Συντάγματος, αποτελεί θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου και στηρίζεται ερμηνευτικά σε συνδυασμό συνταγματικών διατάξεων, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που υπερισχύει των νόμων. Συγκεκριμένα, στηρίζεται στα εξής άρθρα:
- Άρθρο 2 παρ. 1 (Αξία του ανθρώπου): Θεωρείται ότι η ποινική μεταχείριση κάποιου ως ενόχου πριν την αμετάκλητη καταδίκη του προσβάλλει την αξιοπρέπειά του.
- Άρθρο 5 παρ. 1 (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας): Συνδέεται με την προστασία της προσωπικότητας και του ιδιωτικού βίου.
- Άρθρο 6 (Προσωπική ασφάλεια – Προφυλάκιση): Σχετίζεται με τους περιορισμούς της προσωπικής ελευθερίας, υπονοώντας ότι η στέρησή της πρέπει να είναι εξαιρετική.
- Άρθρο 7 παρ. 2 (Απαγόρευση βασανιστηρίων/προσβολής ανθρώπινης αξιοπρέπειας): Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις προσωρινής κράτησης και ανάκρισης.
- Άρθρο 20 παρ. 1 (Δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας): Ερμηνεύεται ως το δικαίωμα για δίκαιη δίκη, η οποία προϋποθέτει το τεκμήριο αθωότητας.
- Άρθρο 25 παρ. 1: Η αρχή του κράτους δικαίου και η αρχή της αναλογικότητας.
Σημαντική Σημείωση: Το τεκμήριο αθωότητας κατοχυρώνεται ρητά στο ελληνικό δίκαιο κυρίως μέσω:
- Άρθρου 6 § 2 της ΕΣΔΑ (κυρώθηκε με το ν.δ. 53/1974).
- Άρθρου 6 του Ν. 4596/2019 (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ), το οποίο ορίζει ρητά ότι οι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρις ότου αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με το νόμο.
- Τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Άρθρο 72Α): Ενσωματώθηκε ρητά στην ελληνική νομοθεσία με τον Ν. 4596/2019του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (μεταγενέστερες τροποποιήσεις).
Διεκδικούμε να τροποποιηθεί άμεσα η συγκεκριμένη διάταξη καθώς και η αντίστοιχη του πειθαρχικού και η παρ. δ) του άρθρου 103 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων (Ν3528/2007 ΦΕΚ Α’ 26) να διαμορφωθεί ως εξής: «..δ) Ο υπάλληλος εφόσον έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από ακροατήριο».
Η εν ισχύ διάταξη αυτή πέραν της αντισυνταγματικότητας της δημιουργεί αισθήματα αδικίας ανασφάλειας στους Δ.Υ., ειδικότερα σε αυτούς που εργάζονται στις Τεχνικές Υπηρεσίες και είναι έρμαια οποιασδήποτε κακοήθους καταγγελίας ή Φυσικής καταστροφής ή οποιουδήποτε ατυχήματος. Επιπρόσθετα με την εφαρμογή της υφίσταται ο κίνδυνος αυτές οι υπηρεσίες να μείνουν χωρίς επαρκή στελέχωση με μεγάλο αριθμό των υπαλλήλων να απουσιάζουν ευρισκόμενοι σε αργία, αδίκως και για μεγάλο διάστημα μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους.
Υπενθυμίζουμε τέλος ότι εκκρεμεί ακόμα το αίτημα μας ώστε να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες υλοποίησης Νομικής Κάλυψης και προς τον κλάδο μας.
Επειδή οι τεράστιες ευθύνες (και ποινικές) που αναλαμβάνουν οι Μηχανικοί στο Δημόσιο αποτελούν έναν από τους λόγους εγκατάλειψης του από το απαιτούμενο προσωπικό, ζητάμε από το Υπουργείο σας να το δει με την απαιτούμενη προσοχή. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.




