Η Principia ολοκλήρωσε την πρώτη της μονάδα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (Battery Energy Storage System – BESS), παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία.
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ευστάθεια και τον εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος.
Ιδιοκτήτης της μονάδας είναι η Παλιολιβάδα Storage Μ.Α.Ε., 100% θυγατρική της Principia Services SA. Το έργο, που βρίσκεται στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και φέρει την εμπορική ονομασία «Θεμέλιο», έχει ισχύ 49MW, εγκατεστημένη χωρητικότητα 127,04MWh και εγγυημένη χωρητικότητα 98MWh (2ωρο).
Από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών, η εγκατάσταση περιλαμβάνει 26 Battery Containers κατασκευής Sungrow, το καθένα με μέγιστη χωρητικότητα 5.015kWh και εξοπλισμένο με κελιά CALB 314Ah. Διαθέτει 13 υποσταθμούς παραγωγής Sungrow με ισάριθμους μετασχηματιστές ισχύος 5.140kW και πίνακες μέσης τάσης 33kV, καθώς και δύο τερματικούς υποσταθμούς μέσης τάσης.
Η κατασκευή ολοκληρώθηκε από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2025, ενώ η εμπορική λειτουργία προβλέπεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2025. Ο δε προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση 50% μέσω project finance από την Eurobank και 50% από ίδια κεφάλαια.
Σημειώνεται ότι το «Θεμέλιο» αποτελεί την πρώτη λειτουργική μονάδα BESS του χαρτοφυλακίου της Principia και ένα από τα πρώτα έργα αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα.
Το έργο συμβάλλει στη μείωση των περικοπών ισχύος από αιολικά και φωτοβολταϊκά, ιδιαίτερα σε περιοχές με κορεσμένο δίκτυο, ενισχύει την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος μέσω παροχής ισχύος σε περιόδους αιχμής και απορρόφησης πλεονάζουσας παραγωγής, ενώ προωθεί την αποκέντρωση της ενέργειας με ανάπτυξη αποθηκευτικών έργων κοντά στα σημεία παραγωγής ΑΠΕ.





