Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα στο Κτηματολόγιο. Πλέον, με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης.

Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες που θα καθυστερούν να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν – εκ των πραγμάτων – να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των νέων κλιμακωτών προστίμων σηματοδοτεί και την κατάργηση της σιωπηρής παράτασης που έχει δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος στη συλλογή δηλώσεων. Ετσι, το «κλειδί» για το πότε ακριβώς θα αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα είναι η εξέταση των εμπρόθεσμων δηλώσεων.

Η εξέταση των εμπρόθεσμων δηλώσεων
Υπενθυμίζεται πως το Κτηματολόγιο, σε μια προσπάθεια να μην μπλοκάρει το σύστημα, έδωσε τη δυνατότητα σε αργοπορημένους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης δήλωσης, δηλαδή στην ουσία να κλείσουν ένα ραντεβού στο μέλλον. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο της Κρήτης για 270 χιλιάδες δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις εμπρόθεσμης προσέλευσης των ιδιοκτητών μέχρι και τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου. Η ημερομηνία αυτή ισχύει και για την Αρκαδία για 100 χιλιάδες δικαιώματα. Την ίδια ώρα, στην Αιτωλοακαρνανία για 85 χιλιάδες δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις για τα τέλη Μαΐου, σε Βοιωτία/Φθιώτιδα για 190 χιλιάδες δικαιώματα κλείστηκαν ραντεβού για τα μέσα Ιουνίου 2020, ενώ για την Ηλεία για περίπου 130 χιλιάδες δικαιώματα για τον ερχόμενο Ιούλιο.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν αναλυτικό οδηγό με όλες τις πληροφορίες για το Κτηματολόγιο που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στα μέσα του ερχόμενου μήνα αναμένεται να διευθετηθεί το θέμα της ανάθεσης της συλλογής δηλώσεων για το Ρέθυμνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η συλλογή των δηλώσεων θα ξεκινήσει ύστερα από 6-7 μήνες.

Οι περιοχές που παίρνουν σειρά
Μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται – με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό – να «ανοίξουν» οι οικονομικές εισφορές προκειμένου να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε Κυκλάδες, Χανιά, Ηράκλειο (μισό) και Θεσπρωτία – Κέρκυρα. Το Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες προαναφερόμενες περιοχές αποτελούν τις τελευταίες πέντε συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης (που είναι τώρα σε εξέλιξη) οι οποίες έχουν μπλοκάρει εξαιτίας δικαστικών διενέξεων. Αυτές οι συμβάσεις αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης της χώρας.

Οι νέες αναρτήσεις
Λίγο νωρίτερα, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ξεκινά και η προανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων. Στη συνέχεια ακολουθούν: Κάτω Αχαΐα/Ρίο στις 3 Μαρτίου 2020, οι Δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας, Αγίου Αθανασίου – Θεσσαλονίκης στις 17 Μαρτίου, η Αμαλιάδα στις 22 Μαρτίου, οι περιοχές Κιάτου και Βέλου της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κορινθίας την 1η Απριλίου, η Τσαγκαράδα στις 2 Μαΐου, το Σχηματάρι, η Νέα Αρτάκη στις 27 Μαΐου, η Ακράτα την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2020 η Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο.

Φόρμουλα επίλυσης προβλημάτων…
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών για Βριλήσσια, Σαρωνίδα/Λαυρεωτική προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των διεκδικήσεων του Δημοσίου εναντίον χιλιάδων ιδιοκτητών. Την ίδια ώρα, από το Κτηματολόγιο αναζητούν μια φόρμουλα για την επίλυση ανάλογων θεμάτων, έστω και σε επίπεδο ενστάσεων. Για παράδειγμα, να μην επιβάλλεται η παρουσία του ιδιοκτήτη στην επιτροπή ενστάσεων.

Ενα εκατομμύριο ενστάσεις
Από το Κτηματολόγιο εκτιμούν πως με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος κτηματογράφησης οι εντάσεις μπορεί να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο (!). Αυτός είναι και ο λόγος που επεξεργάζονται μια σειρά από λύσεις, όπως για παράδειγμα η διεύρυνση των ειδικοτήτων – πέραν των τοπογράφων και των δικηγόρων – που θα παίρνουν μέρος στις επιτροπές ενστάσεων (οι πολιτικοί μηχανικοί), το ελκυστικότερο οικονομικό περιβάλλον κ.ά.

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020 αναμένεται να πάρει το πράσινο φως μια σειρά από νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η έκδοση πιστοποιητικών εγγραπτέων πράξεων (π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων) θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά. Επιπλέον, οι δικηγόροι θα μπορούν να κάνουν έλεγχο εκ του μακρόθεν, ενώ αναπτύχθηκε και μια εφαρμογή (θα τεθεί σε εφαρμογή στις 27 Ιανουαρίου) όπου ο τοπογράφος μηχανικός θα παίρνει άμεσα απάντηση για το αν ο πελάτης του μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τη λύση που προτείνει όταν υπέβαλε την ένσταση. Παράλληλα, από το Κτηματολόγιο έχουν δρομολογήσει την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων. Η ψηφιοποίηση του 1 δισ. σελίδων θα γίνει με δυο διαγωνισμούς (με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 60-70 εκατομμυρίων ευρώ).