Ικανοποιητικά προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή της νέας γέφυρας στον ποταμό Κερίτη, στο ύψος του Αλικιανού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη.
Το HANIA.news βρέθηκε στο σημείο και συνομίλησε με τον κ. Μαλανδράκη, τόσο για τη νέα γέφυρα, έργο που χρηματοδοτείται και επιβλέπεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσο και για την πορεία αποκατάστασης της παλαιάς ιστορικής γέφυρας, που κατέρρευσε στις 25 Φεβρουαρίου 2019, μετά από πρωτοφανή κακοκαιρία.
«Οι εργασίες για τη νέα γέφυρα προχωρούν εντατικά σε όλο το εύρος του πλατώματος. Μιλάω και για το κύριο μέρος της γέφυρας, αλλά και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της γέφυρας. Τα έργα αυτά στην καινούργια γέφυρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, μέσα στην κοίτη του ποταμού», σημείωσε, αρχικά, ο κ. Μαλανδράκης και συνέχισε: «Αυτό που έχει ζητήσει ο Δήμος Πλατανιά είναι τα έργα αυτά να συνεχιστούν και για την αντιπλημμυρική προστασία της ιστορικής γέφυρας. Να γίνει δηλαδή ενιαίο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το μήκος του ποταμού, το οποίο ενώνει τις δύο γέφυρες, στην παλιά και την καινούργια, και φυσικά στα ανάντη και κατάντη αυτών. Επίσης, το επόμενο διάστημα, που θα πέσει το πλάτωμα πάνω στο κυρίως μέρος της γέφυρας, θα φανούν και τα θέματα των πεζόδρομων δεξιά και αριστερά της και βεβαίως έχουμε την πλήρη χάραξη της επαρχιακής οδού και από ανατολή και από δύση, η οποία θα ενώνει το επαρχιακό δίκτυο διαμέσου, πλέον, της νέας γέφυρας στον Κερίτη».
Ο κ. Μαλανδράκης υπενθύμισε ότι η δημιουργία νέας γέφυρας, πέραν της αποκατάστασης της παλαιάς, «ήταν ένα θέμα το οποίο ο Δήμος Πλατανιά έθεσε σχεδόν από το βράδυ της καταστροφής. Δεν θέλαμε απλά μία γέφυρα και δεν θέλαμε να πάμε απλά στην αναστήλωση της παλιάς. Όπως ξέρετε, η αναστήλωση και τώρα που μιλάμε έχει πολύ δρόμο μπροστά της, ακριβώς γιατί είναι νεότερο μνημείο. Με κόπο θα έλεγα, αλλά τελικά έγινε δεκτό το 2019, τον Μάιο, χρηματοδοτήθηκε τότε η προμελέτη για την καινούργια γέφυρα και το 2020 βρέθηκαν τα 6,7 εκατ. ευρώ, που είναι το κόστος κατασκευής της νέας γέφυρας με τα αντιπλημμυρικά έργα στην κοίτη του ποταμού».
Ο Δήμαρχος Πλατανιά υπογράμμισε, ακόμη, ότι «το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι εντός του χρόνου. Πρόσφατα πήρε την πρώτη εξάμηνη παράταση για να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2025. Εγώ, αν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα με τη μία παράταση και μόνο, γιατί να πούμε ότι και οι ταμειακές ροές δεν είναι στην ταχύτητα που πρέπει για την πληρωμή του ήδη εκτελεσμένου έργου μέχρι σήμερα, θα είμαι πολύ ικανοποιημένος να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2025 στο κοινό».
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ
Αναφερόμενος στην παλιά ιστορική γέφυρα, ο κ. Μαλανδράκης υπογράμμισε ότι «μετά από παρέμβαση του Δήμου, έγινε αποδεκτό και στο δυτικό βάθρο που φαίνεται, έχουν μπει υποστυλώματα για να το κρατήσουν, όπως και στη βάση, για να το προστατέψουν από τη ροή του ποταμού, γιατί αν πέσει και το δυτικό ακρόβαθρο θα πάψει να υφίσταται μνημείο. Και αν πάψει να υφίσταται μνημείο δεν υπάρχει κάτι να αναστηλώσεις. Αυτή η άποψή μας έγινε δεκτή από τη Γενική Διεύθυνση Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, βρέθηκαν 200.000 ευρώ, έγινε το έργο της αντιστήριξης του δυτικού βάθρου προκειμένου να διατηρηθεί».
«Η μελέτη, η προσωρινή και η οριστική, της αναστήλωσης της παλιάς γέφυρας έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων της Αθήνας. Αυτή τη στιγμή την ευθύνη έχει το Υπουργείο Υποδομών», επισήμανε ο κ. Μαλανδράκης, σημειώνοντας ότι «είχαν προβλεφθεί 8 εκατομμύρια ευρώ από το 2019 προκειμένου να γίνει η αναστήλωση της γέφυρας, να πάει στα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου η προσωρινή και η οριστική μελέτη που έχει εγκριθεί να πάει σε φάση υλοποίησης».














