Η οριζόντια επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα συνεχιστεί μέχρι και το Δεκέμβριο, όχι όμως απαραίτητα και από το νέο έτος. Άλλωστε η συνέχιση της επιδότησης προς όλους τους καταναλωτές, όπως έχει ήδη επισημάνει η Ε.Ε. προς την ελληνική κυβέρνηση, ισοδυναμεί με παρέμβαση για καθορισμό των τιμών, η οποία αντίκειται στο δίκαιο του ανταγωνισμού και ως εκ τούτου μπορεί να γίνει δεκτή μόνο για έκτακτες περιπτώσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή κριτηρίων, βάσει των οποίων θα χορηγείται η επιδότηση, πιθανότατα από το νέο έτος. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας, που συζητείται στην βουλή, κατατέθηκε τροπολογία των υπουργών περιβάλλοντος και ενέργειας και οικονομικών, η οποία προετοιμάζει το έδαφος για την αλλαγή.
Όπως αναφέρει η τροπολογία “Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τις κατηγορίες πελατών, το είδος των τιμολογίων προμήθειας, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, ανώτατα όρια επιδότησης ανά επιχείρηση, η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναφείς μ’ αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία τυχόν ανάκτησης ενίσχυσης αν αυτό απαιτηθεί, οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω Φορείς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης”.
Όπως περιγράφεται και στην τροπολογία, τα κριτήρια βάσει των οποίων προβλέπεται να χορηγείται η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, θα είναι οικονομικά και κοινωνικά, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και το ύψος της κατανάλωσης. Το πιθανότερο σενάριο, προβλέπει ότι θα επιδοτηθεί περίπου το 50% των καταναλωτών, οι πιο ευάλωτοι, πιθανότατα με μεγαλύτερο ποσό, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντων υπάρχουν και εισηγήσεις για διεύρυνση των κριτηρίων, ώστε καλύπτεται περίπου το 75 με 80% των καταναλωτών, με μικρότερο όμως ποσό επιδότησης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί και το νέο έτος και επομένως θα υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη.


