Μια διαδικασία fast track, μέσα από την οποία θα δίνεται η δυνατότητα εναλλακτικής υποβολής του φακέλου άδειας επισκευής από ιδιώτες μηχανικούς μέσω της πλατφόρμας e-adeies ή προσλήψεις μηχανικών, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η εξέταση των αδειών ανακατασκευής των σεισμόπληκτων και συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν η Κυβέρνηση σκοπεύει 2 χρόνια και 2 μήνες μετά το σεισμό να προχωρήσει σε ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Φραγκίσκος Παρασύρης Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας στο Βουλευτή Ηρακλείου, αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, επέλεξε να επαναλάβει τα όσα είχε πει σε παλαιότερη ερώτηση σχετική με το Αρκαλοχώρι και φυσικά να μην απαντήσει και να μη δεσμευτεί για κανένα συγκεκριμένο ζήτημα.
-Φραγκίσκος Παρασύρης: «…Έχει περάσει τόσο διάστημα και παρότι σας παρακολουθούμε τόσον καιρό να αναφέρεστε στην περιοχή, ακούμε μόνο λόγια και δεν βλέπουμε έργα.
Δυστυχώς, το Αρκαλοχώρι από την Κυβέρνηση αυτή έχει ξεχαστεί, αλλά πρέπει να σας πω ότι εμείς θα βρισκόμαστε εδώ να σας το υπενθυμίζουμε.
Τα προβλήματα είναι πολλά, τα ξέρετε: οι πλειστηριασμοί, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η κατάσχεση λογαριασμών, οι εξώσεις στους οικισμούς, τα χρήματα που έχουν μπει στους λογαριασμούς από την αρωγή και παραμένουν αναξιοποίητα.
Ενώ για την ΤΑΕΦΚ είπε «…Να θυμίσω ότι το 1999 στον σεισμό της Αθήνας, που είχαμε αντίστοιχους φακέλους, προσλήφθηκαν τριακόσιοι μηχανικοί. Στην υπηρεσία ΤΑΕΦΚ του Ηρακλείου αυτή τη στιγμή βρίσκονται μόνο δεκαεπτά μηχανικοί. Αν το ποσοστό αυτό που σας είπα, δηλαδή σαράντα μία μόνο άδειες σε σχέση με τις οκτώ χιλιάδες αιτήσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί, δεν είναι ικανό να σας πει τίποτα, γιατί δεν πάτε με μία fast track διαδικασία μέσω της πλατφόρμας e-Άδειες και η ΤΑΕΦΚ να ελέγχει μόνο τους ιδιώτες μηχανικούς αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους»;
-Χρήστος Τριαντόπουλος: «Δυστυχώς, μέχρι τώρα όμως, δεν έχει γίνει η υποβολή των σχετικών φακέλων από πολλούς πολίτες της περιοχής. Υπάρχει ζήτημα με τις ελλείψεις στους φακέλους. Υπάρχει ζήτημα με θέματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηρίων, τις ανοιχτές κληρονομικές υποθέσεις με σημαντικό μέρος του πληθυσμού, που επηρεάζει τους φακέλους που κατατίθενται. Όταν οι φάκελοι επισκευής υποβάλλονται ορθά, οι σχετικές άδειες εκδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία».
Το Υπουργείο αποδίδει την κατάσταση στις ελλείψεις των φακέλων, μεταφέροντας την ευθύνη στους πολίτες.
-Φραγκίσκος Παρασύρης: «Ο Πρωθυπουργός, υποσχέθηκε ένα ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την περιοχή. Αυτό που σας αναφέρω στην ερώτηση δεν είναι λόγια του αέρα. Υπάρχει ο ν. 4635/2019 και στο άρθρο 130, παρ. 6 αναφέρει τα ειδικά προγράμματα φυσικών καταστροφών.
Πείτε μας: Είστε διατεθειμένος να προχωρήσετε σε ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικών καταστροφών, όπως το περιγράφετε μέσα στη νομοθεσία, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από εθνικούς πόρους, αλλά και από ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε η περιοχή να οδηγηθεί σε μια αναπτυξιακή τροχιά διαφορετική και να ξεπεράσει τη δημογραφική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση που σήμερα βιώνει»;
-Χρήστος Τριαντόπουλος: Για ακόμα μια φορά το Υπουργείο περιορίστηκε στο να δηλώσει πως σκοπεύει -γενικά και αόριστα- να ενισχύσει το στελεχιακό δυναμικό του Τ.Α.Ε.Φ.Κ., αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένα δεδομένα.
Αναγνωρίζοντας, επί της ουσίας, την αξεπέραστη γραφειοκρατία απέδωσε σε αυτή την ευθύνη για τις καθυστερήσεις δηλώνοντας πως «η ολοκλήρωση κληρονομικών εκκρεμοτήτων και οι ελλείψεις στους φακέλους», παρεμποδίζει την έκδοση αδειών.
Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση ούτε για το πώς σκοπεύει να επιταχύνει την έκδοση αδειών, ούτε αν εξετάσει μια άλλη πιο ευέλικτη διαδικασία για να προχωρήσει η εξέταση των φακέλων. Όπως ήταν αναμενόμενο παρουσίασε για συνεχή φορά τα ποσά που δόθηκαν από την αρωγή στους πληγέντες, τα οποία παραμένουν δεσμευμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς
Κατά τη δευτερολογία του ο Φραγκίσκος Παρασύρης υπενθύμισε στον Χρήστο Τριαντόπουλο πως τα «66 εκατομμύρια της αρωγής λιμνάζουν στους λογαριασμούς επειδή δεν υπάρχει η διαδικασία για την εκταμίευσή τους».
-Φραγκίσκος Παρασύρης: «Έρχεστε εδώ και δεν έχετε ούτε μία πρόταση. Ειλικρινά νιώθετε υπερήφανος με τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εκδόσεις των αδειών; (…)Είναι δυνατόν να έρχεστε εδώ και να μας διαβάζετε τυφλοσούρτες, που τους διαβάζετε επανειλημμένως τη μία μετά την άλλη φορά, και να απαντάτε εδώ, απέναντι σε Βουλευτές, οι οποίοι πρέπει να απολογηθούν στην τοπική κοινωνία με αυτόν τον τρόπο; Δεν έχετε κανένα σχέδιο; Και ποια είναι η απάντησή σας για το ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που σας είπαμε, το οποίο προβλέπεται από τον νόμο; Έχετε κάποια απάντηση;»
Κλείνοντας ο Φραγκίσκος Παρασύρης απευθυνόμενος στον Υπουργό ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τη στελέχωση του ΤΑΕΦΚ και τη διαδικασία αδειοδότησης και φυσικά για την ανάγκη εκπόνησης ενός ειδικού σχεδίου ανασυγκρότησης.
-Χρήστος Τριαντόπουλος: «Προωθείται μια μεταρρύθμιση για την έκδοση αδειών, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με το Αρκαλοχώρι. Εκεί, όπως σας είπα, το μεγάλο ζητούμενο είναι οι ελλείψεις στους φακέλους. Αν δεν λυθεί το ιδιοκτησιακό, ποιος είναι αυτός που θέλει να χτίσει το σπίτι, πώς θα καταθέσει φάκελο για να κτιστεί το σπίτι»;
Δήλωση
Σε δήλωσή του ο Φραγκίσκος Παρασύρης τονίζει: «αντί του Ειδικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης για το Αρκαλοχώρι (Master Plan), ο Υπουργός στο κλείσιμο της απάντησής του αναφέρθηκε σε μελέτη που εκπονεί το Οικονομικό Επιμελητήριο. Συνεχίζοντας τη συνεργασία μου με τους τοπικούς φορείς, με έκπληξη πληροφορήθηκα πως η μελέτη αυτή έχει προϋπολογισμό τα 15.000€. Αν αυτό δεν χαρακτηρίζεται εμπαιγμός της τοπικής κοινωνίας, τότε πραγματικά υπάρχει πρόβλημα στην αντίληψη της πραγματικότητας. Παρά τις καθυστερήσεις, παρά την κατάρρευση στο πεδίο, του επιτελικού κράτους, έστω και τώρα, ας σοβαρευτούν. Άλλωστε, όπως αναγνώρισε και ο Προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Γεωργαντάς απευθυνόμενος στον Υπουργό του επεσήμανε πως οφείλει με συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις να ξεπεράσει τις παθογένειες και πως ο κόσμος περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις».