Αύριο, αλλά με αστερίσκους, αναμένεται να δοθεί η μητέρα των μαχών για το ύψος των κτιρίων, καθώς η Ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφασίσει για το εάν το μπόνους δόμησης που δίνουν συγκεκριμένα άρθρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), είναι νόμιμα ή όχι.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που ξεκίνησε με την προσφυγή του Δήμου Αλίμου και συμπαρέσυρε μαζί του και άλλους δήμους, όπως ο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Αθηνών και Βριλησσίων, αλλά όπως φαίνεται βρισκόμαστε στην τελευταία πράξη του.
Οι εμπλεκόμενοι στο δίκη θα είναι πολλοί με τη μία πλευρά να απαρτίζεται από το Δήμο Αλίμου, αλλά και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία έχει ετοιμάσει μάλιστα και παρέμβαση, ενώ από την άλλη θα βρίσκεται το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).
Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μιλάει στο TheTOC για τη σημασία της δίκης αυτής και αρχικά τονίζει ότι πρόκειται για τη μητέρα των δικαστικών μαχών και ότι θα φέρει τεκτονικές αλλαγές στο πολεοδομικό δίκαιο και το real estate.
Το διακύβευμα της εν λόγω απόφασης του ΣτΕ, η οποία βγήκε το Μάρτιο του 2024 και δικαιώνει τον Δήμο Αλίμου, αλλά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια καθώς γίνεται λόγος για αντισυνταγματικότητα νόμου, αφορά σε τέσσερις οικοδομικές άδειες που κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ.
Ο κ. Κονδύλης, αναφέρει ότι οι άδειες αυτές αφορούν σε κραυγαλέες περιπτώσεις με οφθαλμοφανή διαφορά στα ύψος και προσθέτει ότι συνολικά έχουν μπλοκαριστεί 30 οικοδομικές άδειες που έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.
Σχολιάζει, δε, ότι ακόμα και μετά από την αρχική απόφαση του ΣτΕ, υπάρχουν “θαραλλέοι”, οι οποίοι ξεκινούν εργασίες για ακίνητα που κάνουν χρήση του ΝΟΚ, παρά το γεγονός ότι δημιουργείται σημαντική νομολογία κατά των διατάξεών του.
Σχετικά με την πορεία της δίκης, για το αποτέλεσμα της οποίας στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρέπει να περιμένουμε από τις αρχές του 2025 και με ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, ο Δήμαρχος Αλίμου φαίνεται αισιόδοξος.
Το βασικό επιχείρημα και η πιθανότητα καθυστέρησης εκ μέρους του υπουργείου
Το βασικό του επιχείρημα είναι το γεγονός ότι το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έχει αναγνωρίσει το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του ΝΟΚ με πλήθος συνθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί και διαφορετικοί δικαστές έχουν αποφανθεί ήδη υπέρ τη αντισυνταγματικότητας και έχει ήδη δημιουργηθεί μία τάση προς την κατεύθυνση αυτή.
Για το αποτέλεσμα, δε μπορεί να είναι σίγουρος, όπως δηλώνει, αλλά εάν επικρατήσουν τα επιχειρήματα του Δήμου Αλίμου, τότε οι κάτοικοι στους Δήμους που προσφεύγουν κατά των μεγαθηρίων θα πετυχαίνουν άμεσα την ακύρωση των οικοδομικών αδειών, καθώς η απόφαση του ΣτΕ θα έχει σημαντικές προεκτάσεις.
Για τη στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το μόνο που έχει να αναφέρει ο κ. Κονδύλης είναι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για το αν θα καταθέσει αίτηματα αναστολής και πως για να φανεί αυτό θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμα ένα 24ωρο.
Σε περίπτωση, πάντως, που το Δημόσιο ζητήσει και πετύχει αναστολή, τότε σύμφωνα πάντοτε με το Δήμαρχο, θα έχει γίνει πια ολοφάνερο ότι ο ΝΟΚ είναι προβληματικός και χρειάζεται αλλαγές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί το αίσθημα της επίτασης της ανασφάλειας δικαίου επιτρέποντας την αύξηση ενός ήδη τεράστιου προβλήματος στην κοινωνία αλλά και στην αγορά, καθώς οι εργολάβοι δε σταματούν να βγάζουν άδειες κάνοντας χρήση του υπό εξέταση κανονισμού.
Τι διακυβεύεται αύριο στη μεγάλη δίκη
Πολύ περισσότερο από τη συνταγματικότητα ενός νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτό που διακυβεύεται είναι το εάν οι εργολάβοι και οι κατασκευαστές θα μπορούν να κατασκευάζουν “μεγαθήρια” εντός των πόλεων, οδηγώντας τις σε ένα ακόμα κύμα “τσιμεντοποίησης”.
Όλα ξεκίνησαν με την προσφυγή του Δήμου Αλίμου στο ΣτΕ, η οποία πέρασε και άνοιξε τον ασκό του αιόλου για το αντάρτικο των Δήμων καθώς βάσει αυτής κάθε Δήμος έχει το δικαίωμα να παγώνει την έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση του ΝΟΚ, καθώς κρίνεται ότι ο αυξημένος συντελεστής δόμησης που προκύπτει από το ΝΟΚ ο οποίος εξεδόθη το 2012 δημιουργεί αδικίες για όσους έχουν χτίσει με το παλαιό καθεστώς, ενώ οι Δήμοι και οι κάτοικοι κάνουν λόγο για “μεγαθήρια” και “τσιμεντουπόλεις”.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από το αντίπαλο στρατόπεδο με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, να αποστέλει εξώδικο για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενώ και η αποκεντρωμένη διοίκηση προχώρησε σε ακύρωση διαταγής Δήμου για το πάγωμα άδειας. Ωστόσο, πάλι με παρέμβαση του ΣτΕ η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης δε τέθηκε σε εφαρμογή.