Κείμενο: Θανάσης Παπαδής
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025, σχεδόν 930.000 επιχειρήσεις και 2,2 εκατ. εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από μια οικονομική «ανάσα», έστω και περιορισμένη, λόγω της μείωσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, με το όφελος να κατανέμεται εξίσου: μισή μονάδα για τους εργοδότες και μισή για τους εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να δουν μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 0,5% για κάθε εργαζόμενο, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζομένους, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και τη γενική ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους, με το ετήσιο όφελος να κυμαίνεται από 58 ευρώ για τους χαμηλόμισθους μέχρι και 387 ευρώ για τους υψηλόμισθους. Αν και η αύξηση αυτή είναι περιορισμένη, θεωρείται ένα θετικό βήμα για την κάλυψη του αυξανόμενου κόστους ζωής.
Οι εργοδότες θα επωφεληθούν διπλά, καθώς η εξοικονόμηση στο μη μισθολογικό κόστος λειτουργεί με πολλαπλασιαστικό τρόπο. Η μείωση των εισφορών αναμένεται να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν καλύτερα στις μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα τους επιτρέψει να διαθέσουν περισσότερους πόρους για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Ασφαλιστικές εισφορές: Τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις
Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που απασχολεί 30 εργαζόμενους με μέσες μεικτές μηνιαίες αποδοχές 1.670 ευρώ, θα δει μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές της τάξης των 3.507 ευρώ ετησίως. Αν οι εργαζόμενοι έχουν μεικτές αποδοχές 4.090 ευρώ, το ετήσιο όφελος για την επιχείρηση από τη μείωση της μισής ποσοστιαίας μονάδας θα φτάσει τα 8.589 ευρώ. Αυτή η ελάφρυνση μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας, ενισχύοντας τη σταθερότητα στην αγορά εργασίας.
Εισφορές υγείας: Τι αλλάζει από το 2025
Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αφορά κυρίως τις εισφορές υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από το 2025, οι κρατήσεις των εργαζομένων για τις εισφορές υγείας θα μειωθούν από το 2,55% που είναι σήμερα, ενώ οι εργοδοτικές εισφορές για τον ίδιο σκοπό θα μειωθούν από το 4,55% στο 4,05%. Έτσι, το συνολικό ποσοστό των εισφορών υγείας που καλύπτεται από εργοδότες και εργαζομένους θα πέσει στο 6,1%, από το 7,1% που ισχύει σήμερα. Αυτή η μείωση αναμένεται να ενισχύσει τις επιχειρήσεις μειώνοντας το βάρος των εισφορών που καταβάλλουν και ταυτόχρονα να προσφέρει επιπλέον αγοραστική δύναμη στους εργαζομένους.
Η μείωση της μισής ποσοστιαίας μονάδας στις εισφορές θα επιφέρει μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις κατά 10% (από 4,55% σε 4,05%). Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει αρκετούς εργοδότες να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών ή να προσφέρουν άλλα κίνητρα στους εργαζομένους το 2025. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην εκτίμηση ότι, με την ελάφρυνση των οικονομικών τους βαρών, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ανακατανείμουν τους πόρους τους υπέρ του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Η μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα μειώσει τις συνολικές εργοδοτικές εισφορές από 22,29% σε 21,79%, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων θα πέσουν από 13,87% σε 13,37%. Έτσι, το συνολικό ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου) θα διαμορφωθεί στο 35,16%, από το 36,16% που είναι σήμερα. Η συνολική αυτή μείωση εισφορών, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ, αποτελεί ουσιαστική ενίσχυση της οικονομίας, καθώς μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους, επιτρέποντας την ανακατανομή πόρων για ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Εν κατακλείδι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η ελάφρυνση των εισφορών αποτελούν μία θετική εξέλιξη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διατήρηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση των επιβαρύνσεων μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις να προσφέρουν καλύτερες αμοιβές και να επενδύσουν στην ανάπτυξη του εργατικού τους δυναμικού.