Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία αεριοστροβιλικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου (ΑΣΣΚ), με καύσιμο φυσικό αέριο, μικτής ισχύος 882 MW, έλαβε από το ΥΠΕΝ η εταιρεία «ΛΑΡΙΣΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ», που θα εγκατασταθεί εντός του ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, στην Δ.Ε. Μακρυχωρίου.
Η εν λόγω εταιρεία ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Clavenia ενώ στο συγκεκριμένο project, όπως είχε γράψει το energypress, ενεργό εμπλοκή έχει ο Βασίλης Μηλιώνης, πρώην επικεφαλής της Hellas Power. Στην κυπριακή εταιρεία συμμετέχουν Ισραηλινοί επιχειρηματίες.
Η σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεικτής συνολικής ισχύος 882 MW, με καθαρό βαθμό απόδοσης 62,5% αποτελείται μεταξύ άλλων από:
- Έναν Αεριοστρόβιλο SIEMENS SGT5-9000HL ισχύος περίπου 593 MW
- Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5KV
Επιπλέον θα περιλαμβάνει λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την διαδικασία ηλεκτροπαραγωγής, όπως:
- Υποσταθμό 400 kV GIS
- Σταθμό Μέτρησης, Συμπίεσης και Ρύθμισης Φυσικού αερίου (GRMS)
- Δεξαμενή αποθήκευσης diesel χωρητικότητας 17.000 m3 και μια (1) δεξαμενή ημέρας χωρητικότητας 500 m3
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ για την αδειοδότηση του έργου και το χρονοδιάγραμμα, η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της μονάδας προβλέπεται για τον Δεκέμβριο του 2024.
Δείτε εδώ τη σχετική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση


