Ένα ντόμινο εξελίξεων βάζει στις καλένδες τον σχεδιασμό για άμεση προώθηση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης στις δυτικές συνοικίες.
Η πρόσφατη αναβολή της εκδίκασης στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, σχετικά με τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων για τη διάνοιξη της Πόντου, ήταν το πρώτο «καμπανάκι» κινδύνου, που σχετίζεται με την επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά.
Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα ανατολικά, μπορεί να μην είναι έτοιμη να δοθεί στην κυκλοφορία τον Νοέμβριο του 2025 όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, αλλά ίσως να επιμηκυνθεί για μερικούς μήνες κι εντός του 2026.
Το μεγαλύτερο ζήτημα δεν είναι όμως ούτε η ολοκλήρωση των εξωτερικών σταθμών της ανατολικής επέκτασης σε μια σειρά από εργολαβίες, ούτε η διάνοιξη του Πόντου, που μπορεί να γίνει κατ’ αντιστοιχία με τη διάνοιξη της Ψελλού στη Νέα Ελβετία. Δηλαδή να αρχίσει να λειτουργεί πρώτα η γραμμή και μετά να αρχίσουν τα έργα διαμόρφωσης, όπως τώρα που βλέπουμε να διαμορφώνεται το πάρκινγκ στον Τερματικό σταθμό.
Η αγωνία προέρχεται από το ερωτηματικό που συνοδεύει την έγκαιρη παράδοση των επιπλέον συρμών, που θα χρειαστούν για να λειτουργήσει η γραμμή της Καλαμαριάς. Είναι έκδηλη η ανησυχία αν θα φτάσουν έγκαιρα, ώστε να αρχίσουν οι δοκιμές, οι οποίες μάλιστα θα χρειαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης για 30-40 μέρες. Όσο αργήσουν να φτάσουν τα βαγόνια, τόσο υπάρχει ο κίνδυνος η διακοπή του Μετρό να πέσει σε περίοδο υψηλής κίνησης, όπως είναι η λειτουργία της Έκθεσης ή και αργότερα.

Η Καλαμαριά και η αδράνεια των δήμων
Και η προέκταση στα Δυτικά; Η καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας της επέκτασης του Μετρό στην Καλαμαριά, τοποθετεί ακόμα πιο πίσω την νέα γραμμή στη δυτική Θεσσαλονίκη. Στο ενδιάμεσο έχει μπει σφήνα η επιμονή του δήμου Θεσσαλονίκης για δημιουργία γραμμής τραμ στο κέντρο της πόλης.
Οι τέσσερις δυτικοί δήμοι (Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Κορδελιού-Ευόσμου, και Παύλου Μελά) ακόμα δεν έχουν αρχίσει να πιέζουν ώστε να γίνει η πρώτη χάραξη της δυτικής επέκτασης, ούτε «διαμαρτυρήθηκαν» στον κεντρικό δήμο, μήπως το τραμ καθυστερήσει το δικό τους μετρό.
Οι έμποροι και τα επισιτιστικά επαγγέλματα του κέντρου, ξενοδοχεία και γενικότερα ο τουριστικός κλάδος, από την πλευρά τους, αρχίζουν να διεκδικούν εντονότερα την επέκταση του Μετρό έως το αεροδρόμιο Μακεδονία, έναντι εκείνης προς τις δυτικές συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Ιδιαίτερα όσο βλέπουν ότι καθυστερούν συγκεκριμένες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα δυτικά, γνωρίζοντας παράλληλα ότι τα χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα κι ενδεχομένως η υπέργεια επέκταση προς το «Μακεδονία», να είναι και πιο γρήγορη κατασκευαστικά και πιο φθηνή από την υπόγεια γραμμή προς τη Δύση.






