Να μπει τέλος στη γενικευμένη στοχοποίηση της αιολικής ενέργειας με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Βοιωτίας και του Πόρτο Γερμενού ζητά η ΕΛΕΤΑΕΝ, παίρνοντας θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες γύρω από την ασφάλεια των αιολικών εγκαταστάσεων αλλά και τη συσχέτισή τους με τις δασικές πυρκαγιές.
Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας επισημαίνει κατ’ αρχάς ότι η πλήρης διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ κάθε πρωτοβουλίας των αρμόδιων αρχών για τον έλεγχο της ασφάλειας των ενεργειακών εγκαταστάσεων, καλώντας μάλιστα τις επιχειρήσεις του κλάδου να συνδράμουν ενεργά στις σχετικές έρευνες.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ επιχειρεί, ωστόσο, να διαχωρίσει τη διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού από τη γενικότερη συζήτηση που αναπτύσσεται, κυρίως μέσω του διαδικτύου, και η οποία, όπως υποστηρίζει, καταλήγει στη συλλήβδην ενοχοποίηση μιας ολόκληρης τεχνολογίας.
Σύμφωνα με την Ένωση, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται γενίκευση του τραγικού περιστατικού σε βάρος της αιολικής ενέργειας, ενώ επανέρχονται ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους προκαλούνται σκόπιμα δασικές πυρκαγιές προκειμένου στη συνέχεια να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ χαρακτηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς “γνωστές θεωρίες συνωμοσίας” και κάνει λόγο για λαϊκισμό που, αντί να συμβάλλει στην αναζήτηση των πραγματικών αιτίων και στη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, αποπροσανατολίζει τη δημόσια συζήτηση.
Η θέση της είναι ότι κάθε συγκεκριμένο περιστατικό πρέπει να διερευνάται εξαντλητικά από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς όμως τα συμπεράσματα να προκαταλαμβάνονται και χωρίς ένα μεμονωμένο συμβάν να χρησιμοποιείται για να τεθεί συνολικά υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια της αιολικής τεχνολογίας.
Αιολικά πάρκα και πυροπροστασία
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η ΕΛΕΤΑΕΝ στη λειτουργία των αιολικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και διεθνώς, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται επί δεκαετίες με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και κανόνες ασφαλείας.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αιολική ενέργεια αναγνωρίζεται ως δραστηριότητα που εξυπηρετεί υπέρτατο δημόσιο συμφέρον, στο πλαίσιο της προσπάθειας για απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλει η Ένωση αφορά τη σχέση των αιολικών πάρκων με την πυροπροστασία. Όπως υποστηρίζει, οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να λειτουργούν υποστηρικτικά στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Αυτό συμβαίνει μέσω της διάνοιξης και κυρίως της συντήρησης οδών πρόσβασης προς τις εγκαταστάσεις, της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και της ύπαρξης υποδομών που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, διευκολύνουν την πρόσβαση σε ορεινές και δύσβατες περιοχές, όπου σε διαφορετική περίπτωση η επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης μπορεί να είναι δυσκολότερη.
Το μήνυμα για την ενεργειακή μετάβαση
Η παρέμβαση της ΕΛΕΤΑΕΝ αποκτά ευρύτερη διάσταση καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αντιδράσεις απέναντι στην ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ και ιδιαίτερα αιολικών πάρκων παραμένουν έντονες σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Η Ένωση προειδοποιεί ότι η “διαρκής και γενική στοχοποίηση” της αιολικής ενέργειας κινδυνεύει να υπονομεύσει τη συμβολή της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας.
Όπως καταλήγει χαρακτηριστικά η ΕΛΕΤΑΕΝ, η ενεργειακή μετάβαση προς όφελος της κοινωνίας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς “εμπιστοσύνη, κανόνες και υπευθυνότητα από όλους”.




