Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2022
Η ΒΙΜ στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε στα δημόσια έργα σύμφωνα με τον Νόμο υπ’ αριθμ.4782. ΦΕΚ A’ 36/09.03.2021. Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων.
Πόσο έτοιμο είναι το οικοσύστημα των κατασκευών στην Ελλάδα για αυτή τη τομή στην υλοποίηση των δημόσιων έργων; Οι διαδικασίες υιοθέτησης της ΒΙΜ απαιτούν συντονισμένη προσπάθεια κράτους και ιδιωτικού τομέα.
Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταρτίσει προγράμματα εκπαίδευσης; Υπάρχει εργαλείο για τη χρηματοδότηση BIM υποδομών και BIM εκπαίδευσης; Οι μηχανισμοί παραλαβής – παράδοσης έργου θα προβλέπουν γνώση BIM; Ειδικά όταν η σχετική Οδηγία ΕΕ τροποποιηθεί και καταστεί η χρήση ΒΙΜ στις δημόσιες συμβάσεις, υποχρεωτική.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος https://web.tee.gr/ ) συνδιοργανώνει με την κορυφαία εταιρεία στην Β2Β επικοινωνία, την BOUSSIAS, το BIM Conference (https://www.bimconference.gr/ ) .
Το BIM Conference, με στοχευμένα panels διαλόγου, ομιλίες και παρουσιάσεις των πλέον εξειδικευμένων ακαδημαϊκών, επαγγελματιών και στελεχών ανοίγει την μεγάλη συζήτηση για το πλαίσιο, τις προϋποθέσεις, τα κόστη και τα οφέλη για την υιοθέτηση ΒΙΜ από όλους τους εμπλεκόμενους στον θεμελιώδη για την ελληνική οικονομία κλάδο των κατασκευών, με την κα Liana Anagnostaki, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής EU BIM Task Group, και Keynote Speaker ως την επιστημονική συνεργάτιδα του Συνεδρίου.
Ενδεικτικά, η ατζέντα του συνεδρίου περιλαμβάνει:
- Διεθνείς ηγετικές μορφές της ΒΙΜ όπως ο Keynote speaker Ralph Montague, oAdam Matthews, Πρόεδρος του Global BIM Network ο Dr. Souheil Soubra, Πρόεδρος του EU BIM Task Group μεταφέρουν τη τεχνογνωσία στις ρυθμιστικές, τεχνικές, εκπαιδευτικές και άλλες παραμέτρους εφαρμογής και υλοποίησης της ΒΙΜ
- Για πρώτη φορά το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης με χρήση ΒΙΜ στο Ελληνικό, παρουσιάζεται σε Συνέδριο, από τη Lamda Development.
- Τα πρώτα ευρήματα της μελέτης του ΥΠΥΜΕ, Ο Οδικός Χάρτης για την εφαρμογή της ΒΙΜ στις κατασκευές, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Μαζί θα παρουσιαστεί και η πολιτική της ΕΕ για τη ψηφιακή μετάβαση των κατασκευών, από Εκπροσώπους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.
- Exceptionalcases & Projects από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιαστούν από επαγγελματίες που έχουν ήδη εφαρμόσει τη ΒΙΜ
- το Αττικό Μετρό Γραμμή 4 από την ALSTOM,
- οι σύμβουλοι ΒΙΜ EB/Architects, και project managers Hill International
- η ANGLIAN Waters για τα μεγαλύτερα έργα διαχείρισης υδάτων με ΒΙΜ στη Μ. Βρετανία
- η AREP για την εταιρεία Γαλλικού Σιδηρόδρομου SNCF,
- η IsZEB για τη διαχείριση με ΒΙΜ σε όλο το κύκλο του κτιρίου,
- η TUV Hellas, για τη πιστοποίηση προσώπων στη ΒΙΜ.
Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων: Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών και την Τιμητική Υποστήριξη των ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΣΕΓΜ και ΣΤΕΑΤ.
Μεγάλος Χορηγός: ALSTOM, Χορηγοί: ΕΒ/Architects, Hill International, IsZEB, TUV Hellas, Υποστηρικτές: ISOMAT, KNAUF
* Η μορφή της διοργάνωσης του συνεδρίου θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις νέες συνθήκες και τα αντίστοιχα μέτρα που θα ισχύουν την περίοδο διεξαγωγής του (διοργάνωση σε ψηφιακή, υβριδική μορφή ή σε φυσικό χώρο).
Μάθετε περισσότερα: https://www.bimconference.gr/