Ο Πάνος Παπαδόπουλος, Partner της Marathon VC, πραγματοποίησε ομιλία στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της βουλής σχετικά με τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες της ελληνικής Startup σκηνής στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας – DefenceTech.
Η παρουσίαση ξεκίνησε με μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στον μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνο Κανάρη και τον παραλληλισμό με τα jets kis – drones των Ουκρανών που με υψηλές δόσεις εφευρετικότητας χρησιμοποίησαν το δίκτυο Starlink για να επιτεθούν στο ρωσικό ναυτικό, αλλά και σε υψηλότερη κλίμακα, στην εντυπωσιακή αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας που σχεδιάζει μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς και πυραύλους τύπου cruise και ενισχύει την οικονομία της κατά 5,5 δισ. δολάρια με τις εξαγωγές που πραγματοποιεί.
Ακολουθεί μια αναφορά στην αντίστοιχη αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας όπου ακόμα προσπαθεί να «πετάξει» τον Αρχύτα ενώ άλλα UAV, φτιαγμένα από φθηνά υλικά, κυριαρχούν στα παγκόσμια πεδία μάχης.
Σε άρθρο των Mark Miley (πρώην αρχηγός ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ) και Eric Schmidt (πρώην CEO Google) στο τελευταίο τεύχος του έγκριτου Foreign Affairs γράφεται χαρακτηριστικά:
Ένα MQ-9 Reaper κοστίζει το ένα τέταρτο ενός F35, ένα TB-2 Bayrakar γύρω στα $3Μ και ένα ιρανικό Shaheed γύρω στα 35,000 δολάρια και το οποίο πλέον πρωτοστατεί στον πόλεμο. Εδώ κάποιος εύλογα θα αναρωτηθεί ποια είναι η ελληνική εκδοχή του Shaheed.
10 FPV drones κοστίζουν συνολικά 5000 δολάρια και μπορούν να εξουδετερώσουν ένα ρωσικό άρμα κόστους 10 εκατ. δολαρίων.
«Εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να θέσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι προς την ηγεσία: μπορούμε να προστατεύσουμε νέα αποκτήματα είτε Rafale είτε Belharra από επιθέσεις με μικρά και φθηνά drones; Έχουμε επαρκείς ικανότητες ανίχνευσης; Πόσο κοστίζει η αποτροπή τους», αναφέρει σχετικά ο Πάνος Παπαδόπουλος.
Και συνεχίζει αναφέροντας ότι η ελληνική Startup σκηνή έχει καινοτόμες εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν λύσεις στα παραπάνω αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η iComat παράγει τα καλύτερα ανθρακονήματα στον κόσμο που χρησιμοποιούνται από πελάτες όπως η Lockheed Martin αλλά από όσο γνωρίζω η ΕΑΒ δεν είναι πελάτης της. Το ίδιο ισχύει και για την BT Composites με έδρα τη Φλώρινα και κάνει ήδη αρκετές εξαγωγές παγκοσμίως.
Η Hack The Box, εκπαιδεύει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και άλλους στρατούς του ΝΑΤΟ σε θέματα επιθετικής κυβερνοασφάλειας, αλλά όχι τον ελληνικό στρατό.
Η Velos Rotors, από το Ξυλόκαστρο, πουλάει ηλεκτρικά ελικόπτερα στις ακτοφυλακές των ΗΠΑ και της Νότια Κορέα και εσχάτως στο Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό. Πολλοί Έλληνες αξιωματικοί γνωρίζουν και επαινούν την εταιρεία αλλά κανείς δεν την έχει επισκεφθεί.
Η Delian Alliance Industries, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επαναπατρισμού εγκεφάλων. Οι ιδρυτές της, με θητεία σε εταιρείες όπως η Apple και η Palantir, επέστρεψαν στην Ελλάδα για να χτίσουν μια εταιρεία άμυνας με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη. Ξεκίνησαν με την ανάπτυξη αυτόνομων πύργων παρατήρησης.
Παρόλο που οι αξιωματικοί δείχνουν ενθουσιασμό για την προσπάθεια μιας νεοφυούς επιχείρησης, υπάρχει ο κίνδυνος της αποτυχίας λόγω ”θανάτου από χίλια κοψίματα”. Ένα από τα πιο σοβαρά εμπόδια είναι η εξαιρετικά οδυνηρή και χρονοβόρα διαδικασία εγγραφής στο μητρώο κατασκευαστών αμυντικού εξοπλισμού.
Με τις τωρινές διατάξεις, σχεδόν αποκλείεται οποιαδήποτε νεοφυής εταιρεία που επιλέγει να επενδύσει στην ανάπτυξη και αρκείται σε αναιμική κερδοφορία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή υπηρεσιών που δεν σχετίζονται άμεσα με την άμυνα».
Και έκλεισε την ομιλία του με τη παρακάτω έκκληση για δράση: «Βουλευτές της ελληνικής Βουλής, η ευθύνη είναι δική σας. Εσείς έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τα δεδομένα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Οι αντίπαλοί μας ετοιμάζονται για τον πόλεμο του 21ου αιώνα. Εμείς τι κάνουμε;
Η ίδρυση του ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει όλοι να δράσουμε:
Οι επιστήμονες να εγκαταλείψουν τη θαλπωρή των ερευνητικών προγραμμάτων και να πάρουν επιχειρηματικά ρίσκα.
Οι επενδυτές να εμπιστευτούν και να χρηματοδοτήσουν ελληνικές λύσεις στον τομέα της άμυνας και τη διττής χρήσης.
Οι αξιωματικοί και το ΕΛΚΑΚ να δημιουργήσουν διαδικασίες που επιτρέπουν τη γρήγορη αξιολόγηση και υιοθέτηση καινοτομιών από τις ένοπλες δυνάμεις.
Σημαντικότερο όλων όμως είναι η επίτευξη παραγγελιών και οι όροι πληρωμής τους που είναι και το οξυγόνο της οποιασδήποτε επιχείρησης. Η γνωστοποίηση των συνολικών προϋπολογισμών σε βάθος δεκαετίας για συγκεκριμένες λύσεις είναι απαραίτητη για να μπορούν κάνουν τον προγραμματισμού τους οι νέοι
επιχειρηματίες.
Οι βουλευτές να πιέσουν το Υπουργείο Άμυνας για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας και να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας και υποδομές στις περιφέρειές
τους».
Πηγή: Startupper.gr
Image by Bernd Thomas from Pixabay