Ένα φυλλάδιο με σαφή χρονοδιαγράμματα για τα σημαντικότερα έργα υποδομής, που τρέχει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, διένειμε κατά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Καραγιάννης παρέδωσαν σε όλους τους παριστάμενους, τα σημαίνοντα κομματικά στελέχη της ΝΔ στο νομό Θεσσαλονίκης, έναν μπούσουλα, ώστε να επικοινωνήσουν το έργο που γίνεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε επίπεδο υποδομών στην περιοχή.
Το ενημερωτικό σημείωμα περιλαμβάνει τις 10+1 σημαντικότερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη (ομαδοποιημένες), με επικαιροποίηση των στοιχείων βάσει της πορείας των έργων και με σαφή σχεδόν στο σύνολο των παρεμβάσεων χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης. Συνολικά τα έργα που περιλαμβάνονται είναι 18.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε ανέφερε όλες αυτές τις παρεμβάσεις στη χτεσινή ομιλία του προς τα στελέχη στο Ηλέκτρα Παλλάς, χωρίς μάλιστα να συμβουλεύεται χαρτιά ή έστω το ενημερωτικό σημείωμα, δείγμα ότι και παρακολουθεί προσωπικά την εξέλιξη των έργων και έχει μάθει απέξω τα χρονοδιαγράμματά τους…
Το ενημερωτικό σημείωμα λειτουργεί και σαν “έλεγχος προόδου” για το υπουργείο, ο οποίος είναι διαθέσιμος πλέον σε όλους τους πολίτες, που θα κληθούν να κρίνουν την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές για τη συνέπεια λόγων και έργων.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα η πορεία των έργων είναι η εξής:
1. Έργα Μετρό Θεσσαλονίκης
-Βασική Γραμμή: Η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό στο τέλος του 2023. Αποδίδονται ξανά στους πολίτες πλατείες και άλλοι χώροι που επί χρόνια είχαν καταληφθεί από εργοτάξια. Μέχρι σήμερα το συνολικό ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης ανέρχεται στο 82%. Οι αρχαιολογικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις θέσεις του έργου, πλην του σταθμού Βενιζέλου. Στο αμαξοστάσιο του έργου βρίσκονται 17 συρμοί. Μετά την απόφαση του ΣτΕ ξεκίνησαν οι εργασίες απόσπασης, μεταφοράς και απόθεσης στον προσωρινό αποθηκευτικό χώρο των αρχαιολογικών ευρημάτων, στο εργοτάξιο της ‘Αττικό Μετρό’ στο Καλοχώρι.
-Επέκταση προς Καλαμαριά: Μέχρι σήμερα το συνολικό ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης ανέρχεται στο 84%.
2. FlyOver Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης: Η ωρίμανση του έργου ξεκίνησε από αυτή την κυβέρνηση και έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο. Η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 373 εκ. ευρώ θα είναι ένας νέος, υπερσύγχρονος εναέριος αυτοκινητόδρομος, που θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, θα κάνει τις μετακινήσεις πολύ πιο γρήγορες, οικονομικές και πιο ασφαλείς, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η περίοδος κατασκευής του είναι τα τέσσερα έτη.
3. Οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα: Το έργο εκτιμώμενου προϋπολογισμού 419 εκ. ευρώ αφορά στην αναβάθμιση του οδικού άξονα συνολικού μήκος περίπου 80 χλμ. και θα περιλαμβάνει τη λειτουργία και συντήρηση σε όλο το μήκος του. Η περιοχή στην οποία θα εκτελεστεί το έργο εκτείνεται από το νομό Θεσσαλονίκης έως και το νομό Πέλλας και οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε 25 χλμ.
4. Οδικός άξονας Ν. Μουδανιά – Ποτίδαια: Η σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούλιο 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022. Το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση – διαπλάτυνση της οδού Μουδανιά – Ποτίδαια στο τελευταίο 1,2 χλμ.
5. Ολοκλήρωση κατασκευής της σύνδεσης του 6ου προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ: Η σύμβαση με διάρκεια κατασκευής 30 μήνες υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021. Η διασύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, έργο το οποίο εκκρεμούσε από το 2000, θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών αλλά και τη συνολική ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
6. Παρεμβάσεις στο οδικό τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα: Το τμήμα της νέας χάραξης παραδόθηκε στην κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του 2021 και το έργο έχει συνολική διάρκεια κατασκευής τους 30 μήνες. Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε ένα μήκος 12,5 χλμ. στο τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα, από τα οποία τα 3 χλμ. αφορούν νέα χάραξη.
7. Οδική σύνδεση Παιδιατρικού Νοσοκομείου Φιλύρου: Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 9,2 εκ. ευρώ δημοπρατήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022. Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή – βελτίωση της οδικής σύνδεσης του νέου νοσοκομείου Παίδων στην περιοχή του Φιλύρου Θεσσαλονίκης, μήκους 4,51 χλμ. καθώς και τα συνοδά έργα υποδομής, που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Η διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι τα δύο έτη.
8. Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς: Το έργο προϋπολογισμού 33 εκ. ευρώ δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2021. Σκοπός του έργου είναι η αποχέτευση ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς (Δενδροπόταμος, Τάφρος Διαβατών, Στρατόπεδο Γκόνου, Οικισμός Καλοχωρίου) για την αντιπλημμυρική προστασία μιας ευρύτερης περιοχής. Η διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι 30 μήνες.
9. Αποχέτευση ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος δήμου Καλαμαριάς – Β’ φάση: Το έργο προϋπολογισμού 10,5 εκ. ευρώ δημοπρατήθηκε και έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο. Σκοπός του έργου είναι η διόδευση των ομβρίων υδάτων της ευρύτερης ανάντη περιοχής της οδού Πόντου έως την Περιφερειακή Τάφρο του Δήμου Καλαμαριάς και τελικό αποδέκτη τον Θερμαϊκό Κόλπο.
10. Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων: το έργο προϋπολογισμού 13,5 εκ. ευρώ θα δημοπρατηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 και έχει διάρκεια εκτέλεσης τους 30 μήνες. Με το έργο δρομολογούνται διευθετήσεις ρεμάτων και χειμάρρων σε τρεις Δήμους: Ωραιοκάστρου (πρώην Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας, Καλλιθέας), Παύλου Μελά (πρώην Ευκαρπίας, Σταυρούπολης, Πολίχνης) και Κορδελιού – Ευόσμου (πρώην Ευόσμου και Ελευθερίου – Κορδελιού).
11. Cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας: Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή των νέων Δικαστικών Μεγάρων Σερρών, Έδεσσας και Κιλκίς και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
12. Υλοποίηση με ΣΔΙΤ 17 σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονίας, από τις οποίες οι 16 στη Θεσσαλονίκη: Το έργο είναι προϋπολογισμού 129 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή 17 υπερσύγχρονων βιοκλιματικών μονάδων: 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων, 4ο Δημοτικό Πεύκων, 1ο ΕΠΑΛ Συκεών, ΓΕΛ Ευκαρπίας, 4ο Δημοτικό Ευκαρπίας, 3ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο Λύκειο Πολίχνης, 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 6ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου, 1ο ΓΕΛ Μίκρας, 5ο Δημοτικό Αμπελοκήπων, Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς, 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας, 3ο Δημοτικό Πανοράματος και Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κατερίνης.
13. Σιδηροδρομικό έργο Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Τοξότες: Το έργο προϋπολογισμού 1,68 δισ. ευρώ υλοποιείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και ήδη έχουν καταθέσει φάκελο συμμετοχής τα υποψήφια ανάδοχα σχήματα. Είναι από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα των τελευταίων δεκαετιών, συνολικού μήκους 206 χλμ. και αφορά στην κατασκευή νέου σιδηροδρομικού άξονα μονής γραμμής, με δυνατότητα ηλεκτροκίνησης των συρμών, που θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα, ταυτόχρονα θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης, διασχίζοντας το ανατολικό τμήμα του νομού Καβάλας και θα καταλήγει στην ευρύτερη περιοχή Τοξοτών Ξάνθης, όπου θα συμβάλλει με το υπόλοιπο δίκτυο.
14. Σύνδεση 6ου Προβλήτα Λιμανιού Θεσσαλονίκης: Το έργο υλοποιείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και ήδη έχουν καταθέσει φάκελο συμμετοχής τα υποψήφια ανάδοχα σχήματα. Είναι προϋπολογισμού 22,1 εκ. ευρώ και αφορά στη νέα δυτική σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα του ΟΛΘ με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή, που συνδέει το Σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σταθμό και το Λιμάνι. Πρόκειται για μονή σιδηροδρομική γραμμή, συνολικού μήκους 3,2 χλμ. και χωρίζεται σε δυο τμήματα.
15. Κατασκευή Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλονίκης: Το έργο υλοποιείται επίσης με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Είναι προϋπολογισμού 23 εκ. ευρώ και αφορά στην ανάπτυξη προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη επί των υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών ή και νέων τμημάτων γραμμών.
16. Σιδηροδρομικό έργο Θεσσαλονίκη – Ειδομένη: Το έργο προϋπολογισμού 56,7 εκ. ευρώ έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο. Αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης και ECTS Level-1 στο τμήμα της γραμμής Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, μέσω της νέας παραλλαγής στο τμήμα Πολύκαστρο – Ειδομένη, ενώ προβλέπεται και η αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες σηματοδότησης.
17. Σιδηροδρομικό έργο Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας: Το έργο προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης κατά μήκος του άξονα Θεσσαλονίκη – Στρυμόνας – Προμαχώνας, μήκους 143 χλμ., την εκτέλεση εντοπισμένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της γραμμής στο τμήμα Μουριές – Προμαχώνας, τη βελτίωση των σταθμών και την εξασφάλιση με αυτόματα συστήματα φύλαξης των ισόπεδων διαβάσεων της γραμμής. Η ολοκλήρωση των έργων θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων σε εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια, ενώ ο χρόνος της διαδρομής στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα μειωθεί σε 3.15′ από 3.57′ που είναι σήμερα.
18. Λεωφορεία: Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κινούνται συνολικά κατά μέσο όρο έως και 460 οχήματα (διπλασιασμός συγκριτικά με τα 235 λεωφορεία του Ιουλίου 2019). Έχουν ενταχθεί 120 οχήματα ΚΤΕΛ σε 25 γραμμές και 260 οχήματα μέσω της διαδικασίας leasing. Δημιουργήθηκαν 330 νέες θέσεις απασχόλησης. Μειώθηκε η τιμή του εισιτηρίου από 1 ευρώ σε 0,9. Επιστρέφουν στο τιμόνι όσοι υπάλληλοι είχαν προσληφθεί ως οδηγοί και κατέληξαν σε δουλειές γραφείου. Υλοποιούνται οι έξυπνες ψηφιακές κάρτες για τις μετακινήσεις των πολιτών στη Θεσσαλονίκη, με δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων μέσω διαδικτύου. Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για προμήθεια 770 νέων λεωφορείων χαμηλών και μηδενικών ρύπων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 384 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ. Θα ακολουθήσει και η προμήθεια επιπλέον 530 οχημάτων (σύνολο 1.300).