«Γιατί πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε;» – Γιώργος Σεφέρης

Ένα ξεχωριστό κι εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο αφιερωμένο στην ποίηση μέσα σε μια ιστορική εκκλησία στη Σαγκάη, αποτελεί μια τολμηρή και άκρως ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική πρόταση που αποδεικνύει περίτρανα τις εκπληκτικές, ευρηματικές δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν για τη διάσωση ιστορικών κτηρίων.

Το βιβλιοπωλείο Sinan Books Poetry Store σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Wutopia Lab μέσα στον ιστορικό χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται από το 1932 κι εδώ και πολλές δεκαετίες έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται ως εκκλησία, απολαμβάνοντας ποικίλες ιδιότητες όπως γραφείο, εργοστάσιο, αποθήκη, καντίνα, οικιστικός χώρος, ενώ αργότερα έγινε κλαμπ κι εστιατόριο. Τελικά εγκαταλείφθηκε και για πολλά χρόνια και παρέμενε ένα ερείπιο.

       

Ολόκληρος ο αρχικός χώρος της εκκλησίας διατηρήθηκε στην αρχική του μορφή κρατώντας σταθερό το δομικό του σχέδιο, τις προσόψεις και φυσικά την εσωτερική του διαρρύθμιση. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η καινοτομία του έργου. Το βιβλιοπωλείο δημιουργήθηκε αρχικά έξω από την εκκλησία και στη συνέχεια επανατοποθετήθηκε στο εσωτερικό της αφήνοντας ανέγγιχτη τη βασική και αναγνωρίσιμη από όλους δομή της.

Το βιβλιοπωλείο δημιουργήθηκε με τη συμβολή 30 εργατών που εργάζονταν ασταμάτητα για ογδόντα ολόκληρες ημέρες χρησιμοποιώντας 45 τόνους χάλυβα στον ιστορικό χώρο του St. Εκκλησία του Νικολάου στη Σαγκάη και σήμερα είναι το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο αφιερωμένο στην ποίηση σε ολόκληρη της πόλης της Σαγκάης, περιλαμβάνοντας 1000 βιβλία σε διαφορετικές γλώσσες.

Σε γήινα χρώματα το εσωτερικό αποπνέει μια ζεστή ατμόσφαιρα ενώ η σιδερένια κατασκευή του προσδίδει ένα δραματικό και συνάμα τολμηρό ύφος. Το ανατολικό και δυτικό μέρος της εκκλησίας έχουν μεταμορφωθεί σε σύγχρονο εστιατόριο και καφέ.

  

Ένας επιβλητικός και ταυτόχρονα κατανυκτικός χώρος όπως άλλωστε αρμόζει σε μια εκκλησία αλλά και σε ένα βωμό λατρείας της ποίησης και των βιβλίων. Οι λέξεις και οι έννοιες αντηχούν μέσα στον χρόνο. Ταξιδεύουν κι αναπλάθονται από υλικά που αντέχουν.