Η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα “υποφέρει”, γιατί η προσφορά δεν μπορεί να συναντήσει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τιμές να τραβάνε την ανηφόρα καθώς ακόμη είναι δεσμευμένες περί τις 300.000-350.000 κατοικίες από κόκκινα δάνεια, ενώ στη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας, ανακαινίσθηκε και διατέθηκε το οικιστικό απόθεμα που είχε συγκεντρωθεί στα χρόνια της κρίσης.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο πλαίσιο του 6ου Prodexpo North, με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά να επισημαίνει ότι οι αξίες των παλιών ακινήτων θα εξαϋλωθούν, αν ψηφισθεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα επιβάλλει ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, στις μεταβιβάσεις αλλά και στις ενοικιάσεις κατοικιών από το 2030.

“Το 51% του οικιστικού αποθέματος της χώρας μας κτίστηκε πριν 50 χρόνια. Ένας λόγος που δεν υπάρχει επαρκής προσφοράς κατοικίας είναι, ότι για να πωληθούν αυτά τα ακίνητα πρέπει να προηγηθούν ριζικές ανακαινίσεις και μεγάλες επενδύσεις, με αποτέλεσμα, όπως μετεγκαθίστανται οι ιδιοκτήτες, να μένουν κενά και κλειστά”, είπε ο κ. Παραδιάς.

Η προσφορά είναι μειωμένη τόσο σε ότι αφορά πωλήσεις κατοικιών , όσο και σε ότι αφορά ενοικιάσεις καθώς, οι ιδιοκτήτες για λόγους φορολογίας αλλά και κακής μεταχείρισης των διαμερισμάτων από τους μισθωτές, αποφεύγουν να βγάλουν τα ακίνητα προς διάθεση, στην αγορά.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ πρότεινε γενναία μείωση στη φορολογία μισθωμάτων, από πλευράς κυβέρνησης, για τους ιδιοκτήτες που θα προσφέρουν τα ακίνητά τους για μακροχρόνια μίσθωση και όχι για βραχυχρόνια.

Ο κ. Κώστας Γεωργάκος, επικεφαλής της Parthenon Real Estate, τόνισε ότι οι υψηλές τιμές στις ενοικιάσεις κατοικιών αλλά και τις πωλήσεις, οφείλονται στο ότι η προσφορά υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης. Οι νόμοι της αγοράς εξηγούν την πορεία των τιμών, με αυξήσεις τις οποίες όμως δεν μπορούν να καλύψουν τα εισοδήματα της ελληνικής οικογένειας.

Τέλος, η κα. Δάφνη Παπαγόρα, partner της Κeller Williams , επισήμανε ότι η έλλειψη που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων οφείλεται στο ότι έχει απορροφηθεί το οικιστικό απόθεμα που είχε δημιουργηθεί, ενώ είναι γνωστές και οι επιπτώσεις που είχε στην αγορά κατοικίας η βραχυχρόνια μίσθωση, αν και αυτή δεν είναι η κύρια υπαίτια της περιορισμένης προσφοράς.

Σημειωτέον ότι τα ακίνητα που έχουν δεσμευτεί από κόκκινα δάνεια εκτιμώνται κοντά στα 700.000 , από τα οποία το 50% υποτίθεται ότι αφορά κατοικίες, που ακόμη δεν έχουν προσφερθεί λόγω διαδικασιών.

Τέλος επισημάνθηκε ότι οι αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει, δυναμικά, να συμβαδίζουν με τις αξίες της αγοράς, με ένα σύστημα που θα προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες ειδικών και διαφοροποιημένων χαρακτηριστικών της κτηματαγοράς.