Το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, ύστερα από την πρόσφατη επιτυχία του σε διαγωνισμό, πρόκειται να αναλάβει τον σχεδιασμό του νέου μεγάλου θεάτρου της πόλης Xingtai στην Κίνα. Στόχος αυτού του πρότζεκτ είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος-ορόσημο για τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη, που αποκτά, με την πάροδο των χρόνων, έναν πιο εκσυγχρονισμένο χαρακτήρα.

 

Συνδυάζοντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με την αρχαία κινεζική φιλοσοφία, το πρότζεκτ θα σεβαστεί απόλυτα τις παραδόσεις μιας από τις παλιότερες πόλεις της Κίνας. «Η Xingtai κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ παράλληλα παραμένει γειωμένη στην πλούσια ιστορία της» αναφέρει ο αρχιτέκτονας και ιδρυτής του Snøhetta, Κjetil Τrædal Τhorsen. «Το θέατρο αυτό είναι μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία που θα λειτουργήσει ως συνέχεια του πολιτισμού και της κουλτούρας της πόλης».

 

Tο θέατρο ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος για παραστάσεις από ολόκληρο τον κόσμο, θα απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και πρόκειται να αποτελέσει σημείο-ορόσημο τόσο για μελλοντικούς επισκέπτες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της Xingtai.

 

Βέβαια, ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα αποτελεί αποκλειστικά και μόνο θέατρο, αλλά θα στεγάσει επίσης ένα μουσείο τεχνολογίας και επιστήμης, μια κυκλική πλατεία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων κι ένα «οικολογικό πάρκο», δίνοντας έτσι στους επισκέπτες μια αρκετά μεγάλη ελευθερία κινήσεων και χώρου για να αλληλεπιδρούν και να είναι πιο δημιουργικοί.

 

Παράλληλα, το κυκλικό σχήμα του εξωτερικού χώρου θα επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάσουν το θέατρο από πολλές οπτικές, ενώ η είσοδός σε αυτόν τον εξωτερικό χώρο δεν θα απαιτεί εισιτήριο.

 

Φωτο: plomp

 


Φωτο: plomp

 

Η κινεζική φιλοσοφία από την οποία έχει εμπνευστεί το αρχιτεκτονικό ύφος του θεάτρου ονομάζεται «tian yuan di fang» κι αναφέρεται σε έναν κυκλικό ουρανό και μια τετράγωνη γη. Ο κυκλικός ουρανός αναπαριστά τα κινούμενα στοιχεία, όπως το φεγγάρι και τα αστέρια, ενώ η τετράγωνη γη τη σταθερότητα του εδάφους.

 

Συγχρόνως, η κεραμική πρόσοψη του κτιρίου λειτουργεί, κατά κάποιον τρόπο, σαν φόρος τιμής στη μακρά ιστορία της πόλης πάνω στην πορσελάνη, διαχέοντας έτσι το φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Ασφαλώς, στα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία του θεάτρου ανήκει και ο λαμπερός χώρος στην οροφή, που απέχει 22,5 μέτρα από το έδαφος.

 

Τέλος, το θέατρο ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος για παραστάσεις από ολόκληρο τον κόσμο, θα απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και πρόκειται να αποτελέσει σημείο-ορόσημο τόσο για μελλοντικούς επισκέπτες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της Xingtai.

 

Φωτο: plomp

 

Φωτο: plomp

 

Με πληροφορίες από design boom