Διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο είναι πλέον από τον Απρίλιο οι μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων και μετεωρολογικών παραμέτρων από τους αισθητήρες IoT που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου «AIRTHINGS». Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί το συστήμα των έξυπνων αισθητήρων IoT σε 6 σημεία εντός των ορίων του και πιο συγκεκριμένα στις οδούς Μαρτίου, Κ.Καραμανλή, Αγγελάκη, Κουντουριώτου, Εγνατίας και στην περιοχή Επταπυργίου. Οι μετρούμενες παράμετροι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 και PM2,5), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), το διοξείδιο του αζώτου (NO2), το διοξείδιο του θείου(SO2), η θερμοκρασία αέρα, η σχετική υγρασία και η ατμοσφαιρική πίεση. Όλα τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο σε ένα σύστημα νέφους (cloud system), το οποίο συνδέθηκε με την πλατφόρμα του έργου AIRTHINGS κι έτσι στη διεύθυνση https://platform.airthings-project.com ο καθένας μπορεί να δει τις μετρήσεις.

Στην πλατφόρμα εμφανίζονται τα σημεία μέτρησης για όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στο Έργο. Κάνοντας μεγέθυνση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, εμφανίζονται τα σημεία εγκατάστασης των αισθητήρων IoT. Με την επιλογή ενός σημείου, εμφανίζονται οι αντίστοιχες μετρήσεις σε πίνακα, ενώ κάνοντας επιλογή (κλικ) σε μια παράμετρο εμφανίζεται το διάγραμμα της χρονοσειράς της.

Γενικές πληροφορίες για το έργο «AIRTHNGS»

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ειδικότερα το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο «AIRTHNGS – ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΣΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ IOT» του Προγράμματος BalkanMed 2014-2020. Το έργο AIRTHINGS στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Βαλκανική-Μεσογειακή περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, το AIRTHINGS αξιοποιεί τις αναδυόμενες τεχνολογίες ΙοΤ (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), μέσω έξυπνων αισθητήρων μέτρησης της ποιότητας του αέρα, προσφέροντας έτσι νέα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία παρουσιάζονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί. Σχηματίζεται ένα δίκτυο συνδεδεμένων πόλεων, που παρακολουθούν από κοινού την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε ένα σύστημα «νέφους ανοιχτών δεδομένων»”, με προγνωστικές αναλύσεις και ικανότητες προηγμένης νοημοσύνης μηχανών, επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη δράση των δημόσιων οργανισμών. Συνδυάζοντας ειδικές κατευθυντήριες γραμμές και μεθοδολογίες για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, τη θέσπιση κοινής ανάλυσης πλαισίου πολιτικής για τη μείωση των περιφερειακών ρύπων και μοντέλα αξιολόγησης της ποιότητας του αέρα, το έργο θα βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα συνδράμει στη λήψη αποφάσεων από τις δημόσιες αρχές, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.