Ενεργοποίηση ρηγμάτων, μικροσεισμοί και αυξημένα ρίσκα. Σεισμολόγοι προειδοποιούν: Πέντε περιοχές της Ελλάδας σε επιφυλακή για ισχυρό σεισμό.
Μια νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 Ρίχτερ νότια της Κρήτης τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (26/6), με εστιακό βάθος 24 χλμ., έρχεται να προστεθεί σε ένα κύμα μικροσεισμών που απλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη χώρα. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τα δεδομένα, καθώς η αυξημένη συχνότητα τέτοιων δονήσεων ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη «προσεισμικής δραστηριότητας».
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος επιβεβαιώνει πως «υπάρχει γενική διέγερση σε περιοχές που έχουν ιστορικό ισχυρών σεισμών, όπως Κρήτη, Ρόδος, Δυτική Πελοπόννησος και Ιόνιο». Πολλές από τις δονήσεις έχουν χαρακτηριστικά σμηνοσειρών – αλληλουχίες μικρών σεισμών που συχνά προηγούνται ισχυρότερου φαινομένου.
Το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο καταγράφει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Νότια Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τον Κορινθιακό και άλλες επίφοβες ζώνες. Ανάλογες αναφορές καταγράφονται και από διεθνή σεισμολογικά ινστιτούτα.
Ποιες περιοχές είναι σε επιφυλακή:
-
Νότια Κρήτη – Ανατολική Μεσόγειος: Ιστορικό ισχυρών σεισμών, όπως τα 6,3 Ρίχτερ του 2021.
-
Δυτική Πελοπόννησος (Ηλεία – Ζάκυνθος): Συνεχής διέγερση και υψηλό σεισμικό δυναμικό.
-
Κορινθιακός Κόλπος: Μικροσεισμοί σχεδόν καθημερινά σε Αίγιο – Γαλαξίδι.
-
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Κάρπαθος: Δραστηριότητα σε θαλάσσιες ζώνες.
-
Θεσσαλία – Τύρναβος – Ελασσόνα: Μικροδονήσεις επαναφέρουν ανησυχίες για παλιούς σεισμούς.
Οι Έλληνες σεισμολόγοι παραμένουν ψύχραιμοι αλλά σε επαγρύπνηση. Ο Ευθύμης Λέκκας σημειώνει: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σεισμούς, αλλά η ανάλυση των δεδομένων μας βοηθά να εντοπίσουμε πιθανές εστίες κινδύνου».
Παράλληλα, οργανισμοί όπως ο ΟΑΣΠ ζητούν από τις τοπικές αρχές να επικαιροποιήσουν τα σχέδια προστασίας, ενώ χάρτες επικινδυνότητας δείχνουν ποιες περιοχές ίσως δεχτούν αυξημένες πιέσεις στο προσεχές διάστημα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα από τα πιο σεισμογενή τόξα της Ευρώπης. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο καλύτερος «σύμμαχος» είναι η προετοιμασία και η διαρκής ενημέρωση – όχι ο πανικός.
Με πληροφορίες από tilegrafimanews




