Σχέδιο για την προώθηση της διείσδυσης των οικιακών φωτοβολταϊκών στη χώρα μας επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να ενισχύσει την εγκατάσταση από ιδιώτες ανάλογων συστημάτων μικρής ισχύος (έως 6 κιλοβάτ), τα οποία αυτή τη στιγμή καλύπτουν μόλις το 1% της παραγωγής ΑΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός του υπουργείου είναι να «τρέξει» ένα νέο Πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες, θεσπίζοντας ένα καινούριο σχήμα στήριξης για τέτοια συστήματα. Έτσι στο πλαίσιο παροχής οικονομικού κινήτρου, σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αμοιβής για την παραγόμενη ηλεκτροπαραγωγή θα είναι 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όσο δηλαδή προβλεπόταν σε υπουργική απόφαση του περασμένου Μαρτίου.

Αναφορά στην «έλευση» του καινούριου σχήματος στήριξης έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε γραπτή του απάντηση σε ερώτηση βουλευτών, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται υπό υπεξεργασία νέο σχέδιο ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι 6 κιλοβάτ (kWp), που είναι συνδεδεμένα με παροχή οικιακής χρήσης και ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, όχι επιτηδευματίες. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης, εξετάζεται επίσης η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος, η οποία να ανέρχεται στα 10 kWp.

Όπως προστίθεται στην απάντηση, το Πρόγραμμα θα αφορά σε φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο, τα οποία εγκαθίστανται επί κτιρίων – όπως στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Επίσης, τα συστήματα θα μπορούν να εγκατασταθούν και στο έδαφος.

Απόσβεση του φωτοβολταϊκού σε  6-7 χρόνια

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου ΑΠΕ, για φωτοβολταϊκό ισχύος 10 kWp, μία τιμή στα επίπεδα των 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα «μεταφράζεται» σε ετήσιο έσοδο ύψους 1.300 ευρώ. Επομένως, με δεδομένο ότι το κόστος ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται στα 7.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η απόσβεση αναμένεται σε περίπου 6-7 χρόνια. Από εκεί και πέρα, το ετήσιο έσοδο των 1.300 ευρώ, που θα έχει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού, θα είναι αρκετό για να καλυφθεί το ανταγωνιστικό σκέλος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει μία τετραμελής οικογένεια ανά ένα 10μηνο περίπου.

Την ίδια στιγμή, αλλαγές επίκεινται και στο καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering), με σκοπό την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για τις ΑΠΕ. Οι αλλαγές πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2023, προβλέποντας μεταξύ άλλων ότι ο κάτοχος του συστήματος θα αμείβεται για τις «πράσινες» κιλοβατώρες που εγχέονται στο δίκτυο, επειδή δεν καταναλώθηκαν επιτόπου.

Επίσης, σε σχέση με τον εικονικό συμψηφισμό, η κοινοτική Οδηγία προτρέπει τα σημεία εγκατάστασης του συστήματος και κατανάλωσης να βρίσκονται εντός μικρών γεωγραφικών ενοτήτων. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας προβλέπεται τα δύο σημεία να βρίσκονται εντός της ίδιας Περιφέρειας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος γεωγραφικός περιορισμός.