Του Νίκου Ρουσάνογλου
Σημαντική δυναμική αρχίζει να δημιουργεί ο όμιλος Άβαξ στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, με έμφαση την αγορά πολυτελών κατοικιών, στην οποία διαθέτει πολύ σημαντική τεχνογνωσία. Τα ακίνητα αναμένεται να αποτελέσουν έναν από τους μελλοντικούς πυλώνες ανάπτυξης του κατασκευαστικού ομίλου τα επόμενα χρόνια, καταλαμβάνοντας ένα μέρος των νέων επενδύσεων που σχεδιάζονται. Στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή εξέλιξη της υπογραφής Μνημονίου Κοινής Κατανόησης με τον όμιλο Ανδρεάδη (Sani/IKOS) για την ανάπλαση του ακινήτου “Κεραμεία Αλλατίνη” στην ανατολική Θεσσαλονίκη, είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο στρατηγικά, αλλά και λόγω μεγέθους.
Ειδικότερα, οι δύο πλευρές πρόκειται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη πύργου κατοικιών, συνολικής δόμησης έως 29.800 τ.μ., με την μέθοδο της αντιπαροχής. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον υπογραφεί και υλοποιηθεί η οριστική συμφωνία, ο όμιλος Άβαξ όχι μόνο θα υλοποιήσει το έργο, αλλά θα λάβει και ένα σημαντικό ποσοστό από τα διαμερίσματα που θα προκύψουν, ως αντιπαροχή, προκειμένου στη συνέχεια να τα διαθέσει. Στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπεγράφη, η Άβαξ θα έχει περίοδο αποκλειστικότητας τριών μηνών, προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες τεχνικές μελέτες και λοιπές αξιολογήσεις για την υλοποίηση του έργου.
Το ακίνητο των παλιών Κεραμείων βρίσκεται σε έκταση 82 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και αποκτήθηκε από τον όμιλο Ανδρεάδη πριν από μερικά χρόνια, μέσω του “οχήματος” ειδικού σκοπού ΣΤΑΝΤΑ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ενός ουρανοξύστη ύψους 100 μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η κάλυψη του οικοπέδου και με τον τρόπο αυτό, να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος, αφενός μεν για την δημιουργία ενός κοινόχρηστου πάρκου, αφετέρου δε για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη των διατηρητέων κτισμάτων. Εκτιμάται ότι το ύψος της επένδυσης θα κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει πριν από σχεδόν τρία χρόνια ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, στην παρουσίαση του έργου, “όταν αγοράστηκε η έκταση αυτή υπήρξε το δίλημμα του συμβατικού δρόμου, ο οποίος ήταν να πολεοδομηθεί χτίζοντας πολυκατοικίες που καλύπτουν σχεδόν το 100% της επιφάνειας, με δρόμους, τσιμέντο, άσφαλτος κ.α., κάνοντας κατά την άποψή μου κάθε άλλο παρά οικολογική προσέγγιση. Αντί της συμβατικής πολεοδόμησης, που συν τοις άλλοις θα έπνιγε με έναν ασφυκτικό εναγκαλισμό το διατηρητέο αυτό κτήριο, πιστέψαμε πως μπορούμε, να προτείνουμε κάτι καινούριο, να συμπεριληφθεί όλη η δόμηση σε ένα πολυώροφο κτήριο ύψους 100 μέτρων και εμβαδού 29.800 μέτρων. Όλος ο υπόλοιπος χώρος να διαμορφωθεί σε ένα κοινόχρηστο πάρκο προσβάσιμο σε όλους. Όλες οι θέσεις σταθμεύσεις να γίνουν υπόγειες και να μην υπάρχει κανένα αυτοκίνητο στην επιφάνεια”. Σημαντικό πλεονέκτημα για το ακίνητο αποτελεί και η εγγύτητα με στάση του ΜΕΤΡΟ.
Πριν από μερικές ημέρες, το Υπ. Πολιτισμού ενέκρινε τις προμελέτες για την αποκατάσταση και αξιοποίηση επτά κτιρίων του συγκροτήματος, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί “μνημεία”. Στα ακίνητα αυτά θα αναπτυχθούν αποκλειστικά πολιτιστικές χρήσεις. Το μεγάλο κεντρικό κτήριο των κεραμείων με συνολικό εμβαδόν 13.000 τμ, που είναι διατηρητέο ως προς το κέλυφος και προορίζεται μόνο για πολιτιστικές χρήσεις, εισφέρεται στον δήμο Θεσσαλονίκης για να το αξιοποιήσει.
Αναφορικά με τους υπόλοιπους δύο όγκους των διατηρητέων κτισμάτων, για τα οποία επιτρέπεται αλλαγή χρήσης, εξετάζεται η δημιουργία χώρων γραφείων, αναψυχής, εστίασης και υποστήριξης της λειτουργίας των υπόλοιπων εγκαταστάσεων. Πρόκειται για κτίρια επιφάνειας 7.000 τ.μ. περίπου.
H εξαγορά της “Ιονίου Σχολής” στη Φιλοθέη
Μια ακόμα κυοφορούμενη συμφωνία, αφορά την εξαγορά του ακινήτου όπου στεγάζεται από τις αρχές του 1960, η Ιόνιος Σχολή, σε ένα από τα σημεία “φιλέτα” της Αττικής, στην Φιλοθέη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Άβαξ έχει υπογράψει προσύμφωνο για την εξαγορά του ακινήτου των 4,7 στρεμμάτων, έναντι 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία αυτή, θα πρέπει να πληρωθούν και κάποιες αιρέσεις που έχουν συμφωνηθεί, που άπτονται κυρίως του πολεοδομικού καθεστώτος που διέπει το ακίνητο. Σε κάθε περίπτωση, η Άβαξ δεν πρόκειται να διατηρήσει την συγκεκριμένη χρήση, καθώς στόχος της είναι η ανάπτυξη ενός συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών, συμβαδίζοντας με τον χαρακτήρα της περιοχής.
Παράλληλα, η εταιρεία ολοκλήρωσε και έχει πλέον πουλήσει το σύνολο του συγκροτήματος, επιφάνειας 2.200 τ.μ. που ανέπτυξε στο Ελληνικό, σε απόσταση “αναπνοής” από το εμβληματικό έργο της Lamda Development. Πρόκειται για το Η2 Residences, που βρίσκεται στην οδό Χαλδείας 66.
Επίσης, ολοκληρωμένο είναι και το έργο του συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών Olealand Residences στην περιοχή Μάλεμε στα Χανιά της Κρήτης. Πρόκειται για ένα συγκρότημα 1.305 τ.μ. με 16 ανεξάρτητες κατοικίες, που απέχουν λίγα μέτρα από την θάλασσα.
Υπό κατασκευή βρίσκεται ακόμα ένα έργο στην Κρήτη, στην Κίσσαμο των Χανίων, προσφέροντας 1.156 τ.μ. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η κατασκευή ενός ακόμα συγκροτήματος κατοικιών στα Χανιά, στις Καλύβες, στην περιοχή του Αποκόρωνα. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που θα περιλαμβάνει 28 πολυτελείς κατοικίες, επιφάνειας από 60 έως 100 τ.μ., που θα προσφέρουν θέα προς την θάλασσα και τα γύρω βουνά.







