Νέα δεδομένα στον χάρτη της εγχώριας κτηματαγοράς δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, προκαλώντας ισχυρό «σοκ» σε έναν νευραλγικό για την ελληνική οικονομία κλάδο.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά ακινήτων έχει «παγώσει». Εντοπίζεται, μόνο, μια μικρή κινητικότητα σε ό,τι αφορά την αναζήτηση επαγγελματικής στέγης και συγκεκριμένα από αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δουλεύουν στο «φουλ» οι μηχανές τους και αναζητούν επαγγελματικούς χώρους για αποθήκες. Μαζί με τα σούπερ μάρκετ, αποθηκευτικούς χώρους αναζητούν και άλλες εταιρείες, η λειτουργία των οποίων δεν έχει ανασταλεί, λόγω της τρέχουσας κρίσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι βέβαιο ότι όταν κοπάσει η «καταιγίδα» του κορονοϊού και πάρει ξανά μπρος η οικονομία, θα την ακολουθήσει και η εγχώρια κτηματαγορά. Σε νέες βάσεις ωστόσο και με πολλές προκλήσεις να χρήζουν άμεσης διαχείρισης και αντιμετώπισης.

Τι θα γίνει με τα ενοίκια

«Όταν η κτηματαγορά θα αρχίσει να αναθερμαίνεται και πάλι, οι ενοικιάσεις κατοικιών θα είναι το πρώτο που θα πάρει μπρος. Ο κόσμος είναι βέβαιο πως θα ψάχνει να νοικιάσει νέα σπίτια και συγκεκριμένα μικρότερα σπίτια. Θα αναζητά μειωμένα ενοίκια γιατί λόγω της απώλειας εισοδήματος που θα έχει υποστεί, λόγω του κορονοϊού, δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με τα τρέχοντα ενοίκια. Οπότε τι θα κάνει; Θα ψάξει μικρότερα σπίτια με χαμηλότερα ενοίκια», εξηγεί, μιλώντας στο insider.gr, o Ιωάννης Ρεβύθης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στροφή στη μακροχρόνια μίσθωση

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, με δεδομένο το μεγάλο «πλήγμα» που έχει δεχθεί ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγω της αυξημένης εξάρτησής του από τον τουριστικό κλάδο, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, το Airbnb δεν θα είναι εκεί για να «τρέξει» στην κούρσα της ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει, έρχονται μεγάλες αλλαγές στον χάρτη της κτηματογοράς. Όσοι ιδιοκτήτες έχουν εγγράψει τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, αναμένεται να αλλάξουν ρότα και να επιστρέψουν στην παραδοσιακή, μακροχρόνια μίσθωση.

«Μετά το πέρας του καλοκαιριού και ανάλογα με το πώς θα έχει εξελιχθεί η κατάσταση, πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών θα γυρίσει στις παραδοσιακές μισθώσεις. Μάλιστα, δεν αποκλείεται πολλοί να προχωρήσουν ακόμη και στην πώληση των ακινήτων τους, ιδιαίτερα αν εκείνα έχουν αποκτηθεί με δανεισμό ή ανακαινίστηκαν μέσω δανεισμού», προσθέτει ο κ. Μπάκας.

Κίνδυνος φυγής των ξένων επενδυτών για άλλες αγορές

Ο κ. Μπάκας επισημαίνει και έναν ακόμη κίνδυνο για την επόμενη μέρα της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Όπως σημειώνει, δεν αποκλείεται όταν η παγκόσμια οικονομία βγει από την «καραντίνα», οι ξένοι επενδυτές – ιδίως οι Κινέζοι – να στραφούν στις κτηματαγορές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Νέας Υόρκης, όπου ανακοινώνονται ήδη φορολογικά κίνητρα για τους ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας, το 2020 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των Κινέζων επενδυτών για την Ελλάδα με προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ στην ακίνητη περιουσία της χώρας μας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει το πρόγραμμα Golden Visa. Οι Κινέζοι αποτελούν, άλλωστε, περίπου το 70% των επενδυτών ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά όμως πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός…

«Οι Κινέζοι είναι βέβαιο πως θα στηρίξουν τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας», εκτιμά ο κ. Μπάκας. «Το ζητούμενο είναι να μην φύγουν από την ελληνική κτηματαγορά», διαμηνύει.

Τι ξημερώνει για τις τιμές των ακινήτων

«Όσο θα επιμηκύνεται ο χρόνος των απαγορεύσεων λόγω του κορονοϊού και όσο δεν υπάρχει το εμβόλιο, είναι σίγουρο ότι οι ζημιές θα είναι τεράστιες με μηδενικές αγοροπωλησίες και επενδύσεις και θα δούμε τις τιμές να μειώνονται κάθετα. Δυστυχώς, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που ζήσαμε πριν οκταετίας με τις τιμές να καταρρέουν και να υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους των κατασκευών», προειδοποιεί ο κ. Ρεβύθης.

«Για τις τιμές ακινήτων που κινούνταν ανοδικά τα τελευταία δύο χρόνια, μια σημαντική διόρθωση είναι απίθανη, λόγω της μεγάλης μείωσης που καταγράφηκε στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2010-2017», επισημαίνει, από την πλευρά του, ο οίκος Moody’s, σε σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε για την Ελλάδα.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού και την αβεβαιότητα αναφορικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία διαμορφώνουν νέες συνθήκες, με ενδεχομένως σημαντικές, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, επιδράσεις στην αγορά ακινήτων», προειδοποίησε τον περασμένο μήνα η Τράπεζα της Ελλάδας. Δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται, σύμφωνα με την ΤτΕ, πως κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών.