Ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης, εν μέσω πανδημίας, στο φιλόδοξο εγχείρημα της ανάπλασης της ΔΕΘ αποτέλεσε η μεγάλη αποδοχή που γνώρισε από την διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα η προκήρυξη του διαγωνισμού για το project της αναμόρφωσης του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις αυτές προέρχονται από αρχιτεκτονικά γραφεία ή ομάδες γραφείων και αρχιτεκτόνων, που εδρεύουν σε 33 χώρες και ανήκουν και στις 5 ηπείρους. Μάλιστα, ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία.

«Η ανταπόκριση που υπήρξε στον διαγωνισμό, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για εμάς», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης. Όπως προβλέπεται από την διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 θα γίνει προεπιλογή 15 ομάδων γραφείων/αρχιτεκτόνων, οι οποίες θα υποβάλλουν τις σχεδιαστικές προτάσεις τους μέχρι τον Μάιο του νέου έτους και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2021. «Στόχος είναι το 2023 να αρχίσει η κατασκευή του νέου συνεδριακού κέντρου και να ολοκληρωθεί το 2026, αφού γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και η ωρίμανση του έργου», επισημαίνει.

Αλλάζει η ΔΕΘ, αναζωογονείται η «καρδιά» της πόλης

Η εμβληματική αστική παρέμβαση στην «βιτρίνα» της Θεσσαλονίκης, με τις παρεμβάσεις να αφορούν συνολική έκταση 176 στρεμμάτων, θα αναμορφώσει ριζικά την εικόνα όλης της πόλης η οποία θα αποκτήσει ένα φιλικό προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο που θα συνυπάρχει αρμονικά με ένα αστικό πάρκο – «πνεύμονα» πρασίνου για τους πολίτες.

Τα μισά από τα 165 στρέμματα θα δοθούν για χρήση στην πόλη με τη δημιουργία πάρκου και χώρων κοινής χρήσης. Στο βόρειο κομμάτι, δίπλα από το Παλέ ντε Σπορ θα αναπτυχθεί το νέο συνεδριακό κέντρο, στη γωνία Αγγελάκη και Εγνατία θα ανεγερθεί επιχειρηματικό κέντρο ενώ κάτω από αυτά θα γίνει υπόγειο πάρκινγκ 2.000 θέσεων.

Πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη

Η κατασκευή του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, για την οποία το νερό μπήκε στο αυλάκι, προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026, δημιουργώντας 1.500 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή ενώ ετησίως η οικονομική ωφέλεια της πόλης όταν περατωθεί το έργο, θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα υπάρχει επιπλέον οικονομική δραστηριότητα, πέραν της συμβατικής, με τζίρο 350 εκατ. ευρώ και περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Η χρηματοδότηση της ανάπλασης θα γίνει με ΣΔΙΤ. Σημαντική συμβολή στην χρηματοδότηση του project θα έχουν και πόροι που θα αντληθούν από το ταμείο ανάκαμψης αλλά και το ταμείο υποδομών. Ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.