Το πράσινο φως προκειμένου να μπει και επίσημα σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο ΑΔΜΗΕ δρομολογεί το έργο να μπει στην πρίζα το πρώτο εξάμηνο του 2029, ενώ συνολικά η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων θα παραδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2030. Ο προϋπολογισμός του project ανέρχεται στα 2,957 δις ευρώ. Με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις.
Πέρα από τις θαλάσσιες έρευνες που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2024, τον Ιούνιο εξέπνευσαν και οι προθεσμίες για τις δύο κρίσιμες διαγωνιστικές διαδικασίες. Ο ένας διαγωνισμός αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός καλωδιακού συστήματος υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC), με συνολικό μήκος καλωδίων 1.290 χλμ., αμφίδρομης ροής ισχύος και συνολικής μεταφορικής ικανότητας 1.000 MW. Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 1,35 δις ευρώ.
Ο έτερος διαγωνισμός ύψους 809,1 εκατ. ευρώ είναι για τους σταθμούς μετατροπής στην περιοχή του Κόρφου Κορινθίας, κοντά στο νέο ΚΥΤ Κορίνθου ενώ στην Κω, στην περιοχή του Μαστιχαρίου, πλησίον του σημείου προσαιγιάλωσης των υποβρυχίων ηλεκτρικών καλωδίων.
Το έργο με την παράδοση του θα συντελέσει στην εξασφάλιση της ομαλής, αξιόπιστης και με οικονομικότερο τρόπο, τροφοδότησης με ηλεκτρική ενέργεια των Δωδεκανήσων σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς και διασφάλιση της τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια από το ΕΣΜΗΕ και παύση της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών.
Παράλληλα, θα συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων από τους υφιστάμενους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής, οι οποίοι λειτουργούν πλησίον κατοικημένων και τουριστικών περιοχών, με τον σταδιακό περιορισμό έως την οριστική παύση της λειτουργίας τους.
Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ
Η ΑΕΠΟ αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για να προχωρήσει ο Διαχειριστής στις κατασκευαστικές εργασίες.
Όπως προκύπτει από την απόφαση, το έργο στο σύνολο του περιλαμβάνει τα τμήματα:
– Εναέρια γραμμή μεταφοράς 400 kV εναλλασσόμενου ρεύματος διπλού κυκλώματος, από το ΚΥΤ Κορίνθου έως το νέο σταθμό μετατροπής εναλλασσόμενου ρεύματος/συνεχούς ρεύματος Κορίνθου, μήκους 24,5 χλμ. περίπου.
– Σταθμό μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Κορίνθου, σε γήπεδο έκτασης 233 στρεμμάτων περίπου.
– Υπόγεια γραμμή μεταφοράς υπερυψηλής τάσης έως ± 525kV συνεχούς ρεύματος από τον ΣΜ Κορίνθου έως το σημείο προσαιγιάλωσης Κόρφου, μήκους 7 χλμ. περίπου. Η υπόγεια διασύνδεση περιλαμβάνει καλώδια υπερυψηλής τάσης, καλώδια οπτικών ινών και καλώδιο επιστροφής (DMR).
– Υποβρύχια γραμμή μεταφοράς υπερυψηλής τάσης ΣΡ (HVDC) έως ± 525kV ΣΡ (HVDC) συνεχούς ρεύματος (HVDC) για την υποθαλάσσια διασύνδεση Κόρινθος – Κως, συνολικού μήκους 418 χλμ. περίπου και τους αναγκαίους θαλάσσιους συνδέσμους αυτής. Η υποβρύχια διασύνδεση περιλαμβάνει δύο καλώδια υπερυψηλής τάσης, δύο καλώδια οπτικών ινών, ένα καλώδιο επιστροφής και τους συνδέσμους μετάβασης στα σημεία προσαιγιάλωσης, για την μετάβαση από υπόγεια Γ.Μ. ΣΡ σε υποβρύχια Γ.Μ. ΣΡ και αντιστρόφως.
Όσον αφορά στα καλώδια οπτικών ινών, σημειώνεται ότι το ένα εκκινεί από τη Σύρο και καταλήγει στην Κω. Το μήκος του καλωδίου οπτικών ινών Σύρος-Κως ανέρχεται σε 222 χλμ.. Το δεύτερο καλώδιο οπτικών ινών ξεκινά από τον Κόρφο και καταλήγει στην Κω.
– Θέσεις προσαιγιάλωσης υποβρύχιων – υπόγειων καλωδίων στον Κόρφο Κορινθίας και στο Μαστιχάρι Κω.
– Υπόγεια γραμμή μεταφοράς υπερυψηλής τάσης έως ± 525kV συνεχούς ρεύματος από το σημείο προσαιγιάλωσης Μαστιχαρίου (διασύνδεση Κόρινθος-Κως), στον σταθμό μετατροπής εναλλασσόμενου ρεύματος/ συνεχούς ρεύματος Κω, μήκους 3 χλμ. περίπου. Η υπόγεια διασύνδεση περιλαμβάνει καλώδια υπερυψηλής τάσης, καλώδια οπτικών ινών και καλώδιο επιστροφής (DMR).
– Σταθμό μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Μαστιχαρίου Κω, σε γήπεδο έκτασης περίπου 223 στρεμμάτων, όπου προτείνεται η εγκατάσταση του νέου υποσταθμού GIS Μαστιχαρίου (Κως).
– Υπόγεια γραμμή μεταφοράς 150 kV εναλλασσόμενου ρεύματος (διασύνδεση Σάμος- Κως) από το σημείο προσαιγιάλωσης Μαστιχαρίου – Υ/Σ GIS Μαστιχαρίου η οποία περιλαμβάνει ένα μονό ενεργειακό κύκλωμα με 2 οδεύσεις εκτιμώμενων μηκών 1,6 χλμ. και 6 χλμ. περίπου, οι οποίες θα κατασκευαστούν σε διαφορετικές φάσεις και καλώδια οπτικών ινών. Στην προτεινόμενη θέση προσαιγιάλωσης του υποβρύχιου καλωδίου από Σάμο, προβλέπεται η σύνδεση των υποβρύχιων καλωδίων με τα υπόγεια καλώδια.
-Υπόγεια γραμμή μεταφοράς 150 kV εναλλασσόμενου ρεύματος Υ/Σ GIS Μαστιχαρίου – σημείο προσαιγιάλωσης Καρδάμαινας τριών τριφασικών ενεργειακών κυκλωμάτων, ένα μονό και ένα διπλό (διασύνδεση Κως- Ρόδος) και καλωδίων οπτικών ινών. Το μονό κύκλωμα της υπόγειας Γ.Μ. έχει εκτιμώμενο μήκος όδευσης 15,4 χλμ. ενώ το διπλό, αφού οδεύσει για περίπου 10 χλμ. από το σημείο προσαιγιάλωσης στα Καρδάμαινα, διασπάται σε 2 μονές οδεύσεις συνολικού μήκους 7,2 χλμ., οι οποίες στο τελευταίο τμήμα ενώνονται έως το ΣΜ Μαστιχαρίου Κω. Στην προτεινόμενη θέση προσαιγιάλωσης στην Καρδάμαινα προβλέπεται η σύνδεση των υπόγειων καλωδίων με τα υποβρύχια καλώδια.
– Υποβρύχια γραμμή μεταφοράς 150 kV εναλλασσόμενου ρεύματος Κως – Ρόδος μήκους περίπου 102 χλμ.. Προβλέπονται τρία υποβρύχια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV και οι οπτικές ίνες περιλαμβάνονται στα υποβρύχια καλώδια.
– Θέσεις προσαιγιάλωσης υποβρύχιων – υπόγειων καλωδίων στην Καρδάμαινα, Κω και στη Σορωνή, Ρόδου.
– Υπόγεια γραμμή μεταφοράς 150 kV εναλλασσόμενου ρεύματος (Διασύνδεση Κως – Ρόδος) από το σημείο προσαιγιάλωσης στην παραλία μπροστά στον ΑΗΣ Σορωνής έως τον περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο νέο χώρο του Υ/Σ GIS Σορωνής, με μήκος όδευσης 700 μ. περίπου.



