ΟΚωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής του πολυβραβευμένου γραφείου KLab Architecture, βρίσκεται εδώ και είκοσι χρόνια στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου διεθνούς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με έργα, που, εκτός του ότι έχουν βραβευτεί με σειρά διακρίσεων, προσεγγίζουν το σύγχρονο design και την υψηλή αισθητική. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των ΚLab το Nέο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. Ένα από τα στοιχήματα του γραφείου για κάθε έργο που αναλαμβάνει είναι να ξεκλειδώσει νέες προοπτικές σε σχέση με απλές οδηγίες που συνήθως λαμβάνει από τον πελάτη.

Ζητήσαμε από τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο να μας δώσει το στίγμα αυτής της φιλοσοφίας, που περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις και πάντα συνοδεύεται από υψηλές απαιτήσεις. Για τους KLab, το όραμα ενός έργου δεν ολοκληρώνεται με την παράδοσή του αλλά θα πρέπει να εξελίσσεται ανθρωποκεντρικά και να παραμένει διαχρονικό όσο αυτό συνδέεται με τους χρήστες του. «Αν κάτι τονίστηκε με την πανδημία σε σχέση με την αρχιτεκτονική είναι το πόσο σημαντικός είναι ο χώρος που ζούμε. Είτε μικρός είτε μεγαλύτερος, ο χώρος της κατοικίας ξανακέρδισε τη σημασία του ως χώρος ζωής και όχι ως σκηνικό μιας καθορισμένης ρουτίνας.

Συνήθως οι άνθρωποι που μας επιλέγουν μας δίνουν ένα απλό brief που καθορίζει το πλήθος των δωματίων και των χώρων, με κάποιες επισημάνσεις, όπως ανοιχτή ή κλειστή κουζίνα, μπάνιο μέσα ή έξω από τα δωμάτια κ.λπ., σαν ένα excel με χώρους και τετραγωνικά. Αυτό γίνεται γιατί οι πιο πολλοί έχουμε ξεχάσει να ζούμε.

Στους KLab Architecture την κατοικία τη διαμορφώνουμε βάσει ενός σεναρίου ζωής, είτε αυτό είναι πραγματικό σενάριο κάποιων πελατών μας είτε φανταστικό, που το επινοήσαμε εμείς για τους μελλοντικούς ενοίκους των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας, η σύνθεση γίνεται από μέσα προς τα έξω, δίνοντας πάντα μεγάλη σημασία στο ευρύτερο περιβάλλον (context) στο οποίο η κατοικία αυτή θα υπάρξει.

διαβάστε τη συνέχεια εδώ