Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία είναι έτοιμη για αξιοσημείωτη ανάκαμψη το 2025, με τις προσθήκες δυναμικότητας να αναμένεται να φτάσουν τα 19 γιγαβάτ (GW) και οι δαπάνες σε ολόκληρο τον κλάδο αναμένεται να φτάσουν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα της Rystad Energy, στην οποία τονίζεται ότι αυτή η ανάκαμψη ακολουθεί μια επιβράδυνση στα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι νέες εγκαταστάσεις μειώθηκαν σε περίπου 8 GW — 2 GW χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.
Ένα κύμα ρεκόρ δημοπρασιών μίσθωσης οδηγεί την αναζωπύρωση, με τη μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας στον κόσμο, την ηπειρωτική Κίνα, να αντιπροσωπεύει το 65% της νέας δυναμικότητας. Με αυτήν την αύξηση, οι συνολικές προσθήκες θα υπερβούν την προηγούμενη αιχμή το 2021 κατά περίπου 1 GW, ξεπερνώντας τα 7,7 GW που προστέθηκαν το 2024, 10,2 GW το 2023 και 9,3 GW το 2022.
Οι συμφωνίες και οι αβεβαιότητες
Ενώ οι νέες προσθήκες δυναμικότητας καταδεικνύουν πρόοδο, η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με τις συμφωνίες μίσθωσης – τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις μεταξύ ιδιοκτητών γης και εταιρειών αιολικής ενέργειας.
Όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας, ένα ρεκόρ 55 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος προσφέρθηκε σε δημοπρασίες μίσθωσης παγκοσμίως (εξαιρουμένης της ηπειρωτικής Κίνας) το 2024.
Ωστόσο, δεν έχει κατακυρωθεί ακόμη όλη αυτή η δυναμικότητα, καθώς η προσφερόμενη δυναμικότητα δεν μεταφράζεται πάντα σε κατακυρωμένη δυναμικότητα. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ δεν είδαν προσφορές για τη δημοπρασία πλωτής αιολικής ενέργειας 3 GW στο Όρεγκον πέρυσι, ενώ η δημοπρασία του Κόλπου του Μέιν απένειμε περίπου 7 GW από τα περίπου 13 GW που προσφέρθηκαν.
Παρά τις προσφορές ρεκόρ του 2024, τα ανοίγματα δημοπρασιών μίσθωσης αναμένεται να μειωθούν το 2025, με αναμενόμενα διαθέσιμα 30-40 GW. Αν και είναι σημαντικά χαμηλότερη από το 2024, αυτή η προβλεπόμενη προσφερόμενη χωρητικότητα εξακολουθεί να είναι σημαντική, ευθυγραμμισμένη με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2021 και το 2022.
Μία ισχυρή χρονιά
Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει προγραμματιστεί για μια ισχυρή χρονιά το 2025. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Rystad Energy ορισμένοι παράγοντες σήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή ανοδική του τροχιά.
Η ομοσπονδιακή πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί σημαντικές παγκόσμιες αλυσιδωτές επιπτώσεις, εμποδίζοντας την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, ειδικά εκεί όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος της δημοπρατούμενης δυναμικότητας.
Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ
Το μνημόνιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο για την αναστολή νέων χρηματοδοτικών μισθώσεων και εγκρίσεων στην Εξωτερική Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα (OCS), επικαλούμενο περιβαλλοντικές ανησυχίες και ανησυχίες για την ασφάλεια, θα μπορούσε να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, διακόπτοντας νέες εξελίξεις και δημιουργώντας συνεχή αβεβαιότητα για τα εν εξελίξει έργα.
Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις
Οι καθυστερήσεις των έργων επηρέασαν σημαντικά τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID) για νέα υπεράκτια αιολικά έργα το 2024, οδηγώντας σε μείωση των εγκρίσεων έργων. Σημειωτέον, το 2024 μόνο μερικά έργα των ΗΠΑ έφτασαν στο FID, συμπεριλαμβανομένων των Empire Wind 1, Sunrise Wind και Costal Virginia Offshore Wind.
Οι συντάκτες της έκθεσης, αναμένουν να δουν περίπου το ίδιο επίπεδο FID φέτος με το προηγούμενο στην Ευρώπη και την Ασία και κάποια πιθανή ανοδική πορεία στις ΗΠΑ με τα έργα US Wind, Southcoast Wind και New England Wind να λαμβάνουν συμφωνίες απορρόφησης και εγκρίσεις κατασκευής και λειτουργίας (COP). Οι δύο τελευταίοι μόλις ανέβαλαν την υπογραφή των συμβάσεων offtake.
Οι φωτεινές εξαιρέσεις
Παρά τον αργό ρυθμό επιβολής κυρώσεων το 2024, η χρονιά είχε κάποια φωτεινά σημεία. Οι κατασκευαστές προχώρησαν σε έργα όπως το Red Rock Power και το Cape Inch Cape 1,1 GW της ESB στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Empire Wind 1 της Equinor 810 MW στις ΗΠΑ. Η Inch Cape, η οποία ανακοίνωσε επίσημα το οικονομικό της κλείσιμο τον Ιανουάριο του 2025, εξασφάλισε 15ετή συμβόλαια για διαφορά (CFD) τόσο το 2022 όσο και το 2024, παρέχοντας βεβαιότητα εσόδων και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Άλλα αιολικά πάρκα που έφτασαν στο FID το 2024 περιλαμβάνουν το Windanker 315 MW της Iberdrola στη Γερμανία, το RWE και το OranjeWind της TotalEnergies 795 MW στην Ολλανδία και το Sunrise Wind 1 της Orsted 924 MW στις ΗΠΑ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Γερμανία πρόκειται να ηγηθούν της αύξησης των ευρωπαϊκών FIDs το 2025, φτάνοντας τα 9,5 GW, με αρκετά έργα σε αυτές τις χώρες να βρίσκονται σε τροχιά τελικής έγκρισης. Ειδικότερα, η Πολωνία αναμένεται να δει πολλά μεγάλα αιολικά πάρκα να φτάνουν στο FID, συμπεριλαμβανομένων των Polenergia και Baltyk II και III της Equinor, μετά το πρόσφατο FID για το Orsted και το Baltica 2 της PGE στα τέλη Ιανουαρίου 2025







