Ο διάσημος αρχιτέκτονας Frank Gehry που έχει αναλάβει το έργο μαμούθ της μεγάλης ανακαίνισης του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφειας, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση και η πρόσβαση στο μουσείο μπορεί να γίνει από τη βόρεια είσοδο που είχε χρησιμοποιηθεί όταν το μουσείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1928 αλλά είχε κλείσει για 40 χρόνια και σήμερα περιλαμβάνει θολωτούς διαδρόμους, βιβλιοπωλείο και ένα καφέ. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της ανακαίνισης του κτιρίου του νεοκλασικού μουσείου που ξεκίνησε το 2017.


Το σχέδιο της ανακαίνισης ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, το 2006 και σήμερα μετά από 13 χρόνια ο 90χρονος αρχιτέκτονας εργάζεται με επιμονή και όταν τα οικονομικά του μουσείου του το επιτρέπουν σε αυτό το μακρόχρονο masterplan.

Το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας σχεδιάστηκε από τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες Horace Trumbauer και Julian Abele και άνοιξε τον Μάρτιο του 1928. Η ανακαίνιση περιλάμβανε την αξιοποίηση χώρων που δεν ήταν προσβάσιμοι ή είχαν μέχρι σήμερα διαφορετικές χρήσεις. Ο Καναδο-Αμερικανός αρχιτέκτονας αξιοποιεί και προσαρμόζει στο νέο του σχέδιο τις προσαρμογές που έγιναν στο μουσείο καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων που προστέθηκαν από τους αρχιτέκτονες Robert Venturi και Denise Scott Brown στη δεκαετία του 1980. Με το άνοιγμα μόνο της βόρειας εισόδου το μουσείο ανακτά 2.000 τετραγωνικά μέτρα χώρου.

Οι προσθήκες που θα ακολουθήσουν θα είναι: ένα δεύτερο στούντιο εκπαίδευσης, αναδιαμόρφωση χώρων στις υπάρχουσες γκαλερί και άλλη μια ανασχεδιασμένη είσοδος που ονομάζεται Lenfest Hall.

Μια άλλη κεντρική αίθουσα, που ονομάζεται Φόρουμ, θα εκτείνεται σε 3.400 τ.μ. στο πρώην Van Pelt Auditorium του μουσείου. Η ανακαίνιση θα προσθέσει συνολικά 8.361 τετραγωνικά μέτρα χώρου στο μουσείο. Το μουσείο φιλοξενεί στις συλλογές του περισσότερα από 240.000 αντικείμενα με ιστορία μεγαλύτερη των 4.000 χρόνων.