Με εννέα κτίρια  στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, ο θρυλικός Αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Λόιντ Ράιτ στα 70 χρόνια της παραγωγικής αρχιτεκτονικής του καριέρας δημιούργησε μερικά από τα πιο εμβληματικά κτίρια. Αυτή την εποχή στις ΗΠΑ πωλούνται εννέα κατοικίες που σχεδίασε από το 1900 έως το 1955 με τιμές που κυμαίνονται από 175.000 δολάρια μέχρι 10.000.000 δολάρια, κάτι που τον φέρνει στην πρώτη γραμμή και το έργο του σε διαρκή επικαιρότητα ενώ, το περίφημο αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro στων οποίων τα πρόσφατα έργα περιλαμβάνονται η ανακαίνιση και επέκταση του MoMA στη Νέα Υόρκη, η High Line της Νέας Υόρκης και το The Shed στο Hudson Yards επελέγη για να σχεδιάσει την ανακαίνιση του θεάτρου Kalita Humphreys στο Ντάλας του Τέξας, το μοναδικό θέατρο που χτίστηκε από τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ.

Το masterplan που περιλαμβάνει την ανακαίνιση του θεάτρου και τον, εννέα στρεμμάτων, περιβάλλοντα χώρο του, αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες.

«Το θέατρο ολοκληρώθηκε το 1959 και πρόκειται για ένα ιστορικό ορόσημο και ένα από τα τελευταία έργα του διάσημου αρχιτέκτονα. Η ευκαιρία να αποκατασταθεί το θέατρο Kalita Humphreys, το οποίο πήρε το όνομά του από την ηθοποιό Kalita Humphreys που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπόθεση του θεάτρου στο Ντάλας μέχρι τον θάνατό της το 1954,  ένα από τα πιο παραγνωρισμένα αρχιτεκτονικά στολίδια του Ντάλας, θα το τοποθετήσει ξανά στο πάνθεον των αριστουργημάτων της τέχνης στην πόλη», δήλωσε ο Charles Renfro που μεγάλωσε στο Baytown του Τέξας.

Το θέατρο δεν είναι απλώς κτισμένο με τον μοναδικό τρόπο του Φρανκ Λόιντ Ράιτ αλλά έχει συμβάλει σημαντικά στον τρόπο παρουσίασης και προβολής ενός τέτοιου χώρου. Πρόκειται όχι για ένα κτίριο αλλά για ένα γλυπτό από σκυρόδεμα που αποτελείται από έναν κυλινδρικό κεντρικό όγκο και τα υπόλοιπα μέρη του σε πιο χαμηλό επίπεδο. Με την ανακαίνισή του θα ενσωματωθεί στη φύση όπως πολλά από τα έργα του Ράιτ, ενώ μικρότερα κτίρια θα κτισθούν για να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις του θεάτρου.

Στα σχέδια των αρχιτεκτόνων είναι να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αναζωογόνησης του τοπίου γύρω από το θέατρο για να το συνδέσει με τα μονοπάτια και τις γύρω περιοχές του Ντάλας που σήμερα έχουν κατακλυστεί από χώρους στάθμευσης και οδοστρώματα. Η εκ νέου ανάπτυξη της περιοχής θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του πράσινου περιβάλλοντος, ώστε το συγκρότημα να αποτελέσει ένα ειδυλλιακό καταφύγιο που περιβάλλεται από τη φύση, και βρίσκεται λίγα βήματα μακριά από την πολυσύχναστη πόλη. Το τελικό σχέδιο ανάπλασης θα παρουσιαστεί στον Δήμο του Ντάλας που έχει αναλάβει το έργο μέχρι το τέλος του 2020.