Με τη σφραγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council) και με πλήρη εφαρμογή των κανονισμών της UNESCO, ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών ArXellence 2 ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, και μάλιστα σε μια περίοδο που όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή πανδημία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Alumil με στόχο την επανεκκίνηση της συζήτησης γύρω από τον αστικό επανασχεδιασμό μιας σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Είναι ένας διαγωνισμός που θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού κέντρου με κτίρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης, σε συμφωνία με τις προδιαγραφές αντίστοιχων εγχειρημάτων σε προηγμένες πόλεις του εξωτερικού.

90 χώρες, 1.464 εγγραφές, 173 προτάσεις επικεντρωμένες στη μελλοντική εικόνα της Θεσσαλονίκης.

Ανταποκρινόμενη στο υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη του νέου επιχειρηματικού κέντρου της πόλης στη δυτική είσοδο και εντός της ζώνης που γειτνιάζει με τις λιμενικές εγκαταστάσεις κατά μήκος της οδού 26ης Οκτωβρίου, η Alumil απηύθυνε ένα μεγάλο κάλεσμα στον διεθνή αρχιτεκτονικό κόσμο, ζητώντας τις ιδέες του σχετικά με το μέλλον της ιστορικής περιοχής του Μπέχτσιναρ, που φιλοξένησε στο παρελθόν σημαντικές εγκαταστάσεις βιομηχανίας αλλά και αναψυχής, η οποία όμως έχει οδηγηθεί με το πέρασμα του χρόνου σε μια γενικευμένη υποβάθμιση. Η περιοχή μελέτης του ArXellence 2 ξεκινάει από το εμπορικό κέντρο «ΛΙΜΑΝΙ» και συνεχίζει παράκτια προς τη δυτική είσοδο, ακολουθώντας την οδό 26ης Οκτωβρίου. Αυτή η ενιαία έκταση περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών διατηρητέων οικοδομημάτων: το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ, το δημοτικό κτίριο των πρώην Σφαγείων, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης αλλά και γνωστά διατηρητέα κτίρια, όπως η Βίλκα και ο Μύλος, που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της οδού.

Τα προτεινόμενα ακίνητα εξυπηρετούνται από σημαντικούς μεταφορικούς άξονες και κόμβους της περιοχής, ενώ στο εγγύς μέλλον θα βρίσκεται εν λειτουργία και ο τερματικός σταθμός του μετρό στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η κομβική αυτή θέση, σε συνδυασμό με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και η απόσταση μόλις 1.500 μέτρων από την πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πόλης, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τη διασύνδεση της περιοχής με ολόκληρη την πόλη και υπογραμμίζουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και επανεκκίνησής της με άξονα τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις.

Όσοι παρευρέθηκαν διαδικτυακά στην τελετή βράβευσης των προτάσεων που διακρίθηκαν, ήρθαν σε επαφή με το πνεύμα της διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής και τον τρόπο που επαγγελματίες του κλάδου οραματίστηκαν το δυτικό παράλιο μέτωπο της πόλης. Την online εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 3.000 μοναδικοί χρήστες.

«Μέσα σε μια χρονιά έντονων προκλήσεων και παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία του Covid-19, οι άνθρωποι της Alumil έμειναν πιστοί στο όραμα της διοργάνωσης ενός διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών, χωρίς εκπτώσεις στον παγκόσμιο χαρακτήρα του. Η επιτυχία του ArXellence 2 θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την έναρξη των συζητήσεων σε σχέση με το πολεοδομικό και οικονομικό μέλλον της πόλης» ανέφερε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil, κ. Γιώργος Μυλωνάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ