Σε δύο εβδομάδες (για την ακρίβεια, σε 16 μέρες, μια και η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά) ολοκληρώνεται η ανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας. Πρόκειται για την τελευταία φάση της ανάρτησης, κατά την οποία οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ελέγξουν αν είναι σωστά καταγεγραμμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Διευκρινίζεται πως για πρώτη φορά η διαδικασία της ανάρτησης γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση των ιδιοκτητών για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι.

Ωστόσο, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία θα μπορούν να επισκέπτονται το Γραφείο Κτηματογράφησης αλλά έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού, το οποίο θα κλείνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα να στείλουν e-mail (ktimatologio@anartisi-athina.gr).

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλες τις διευκρινίσεις προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες – στις δύο εβδομάδες που τους απομένουν – να ξέρουν πώς θα κινηθούν με σιγουριά και τι επιλογές έχουν, μια και τυχόν διορθώσεις «σοβαρών» σφαλμάτων μετά την 1η Οκτωβρίου θα μπορούν να πραγματοποιηθούν έπειτα από δικαστικές διαδικασίες που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.

 

Μέχρι την 1η Οκτωβρίου

– Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ελέγξουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και της χρήσης των προσωπικών κωδικών του Taxisnet.

– Στη συνέχεια, μπορούν να δουν το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρισμένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους για να ελέγξουν την ορθότητά τους. Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή τους, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, έχουν δικαίωμα έως την 1η Οκτωβρίου 2020 να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικά μέσω του «Ε-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

– Οσοι ιδιοκτήτες έως τώρα δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους μπορούν να το κάνουν στο στάδιο της ανάρτησης.

– Αν υπάρχουν σφάλματα πληκτρολόγησης (τα λεγόμενα προφανή σφάλματα), υποβάλλεται Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος. Η αίτηση υποβάλλεται χωρίς χρέωση και αφορά, μεταξύ άλλων, εσφαλμένο πατρώνυμο, εσφαλμένη καταχώριση ορόφου ή εμβαδού διαμερίσματος, λάθος αριθμό συμβολαίου και λανθασμένη καταχώριση τόμου και αριθμού μεταγραφής του συμβολαίου.

– Στην περίπτωση των λεγόμενων «σοβαρών» σφαλμάτων, υποβάλλεται Αίτηση Διόρθωσης Κτηματολογικών Στοιχείων. Ποια είναι τα «σοβαρά» σφάλματα; Πρόκειται για περιπτώσεις όπου δεν εμφανίζεται η ιδιοκτησία που έχει δηλώσει ο δικαιούχος, υπάρχουν σφάλματα που αφορούν τα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου (π.χ. εμβαδόν, όρια κατοικίας) ή γίνεται αντικατάσταση (εκτοπισμός) δικαιώματος άλλου δικαιούχου (πλήρης / ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

– Σε ό,τι αφορά το κόστος της Αίτησης Διόρθωσης Κτηματολογικών Στοιχείων, στις επόμενες δύο εβδομάδες που απομένουν αρκεί μια αίτηση κόστους 5 ευρώ.

 

Τι αλλάζει μετά την ανάρτηση

Μετά την ανάρτηση, σε κάθε συναλλαγή που αφορά τα ακίνητα της περιοχής (π.χ. σύνταξη συμβολαίων κ.ά.) είναι υποχρεωτική η επισύναψη Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου (ΠΚΑ). Οσοι υποβάλλουν σχετική δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1ον) Εάν έχουν υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο για ακίνητο που έχει αναρτηθεί (έγκυρο δικαίωμα), μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, το Γραφείο Κτηματογράφησης εκδίδει το πιστοποιητικό, το οποίο υπογράφεται και σκανάρεται και στη συνέχεια αποστέλλεται σκαναρισμένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του δικαιούχου.

2ον) Στην περίπτωση που έχουν υποβάλει αίτηση για ακίνητο που δεν έχει αναρτηθεί ή έχουν υποβάλει δήλωση μετά τις 25-11-2019 (ημερομηνία παγώματος της βάσης ανάρτησης), είτε δεν έχουν υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο, για να προχωρήσει η αίτηση θα πρέπει να σταλούν από τον αιτούντα στην ηλεκτρονική διεύθυνση pka@anartisi-athina.gr τα απαραίτητα στοιχεία, το τηλέφωνο επικοινωνίας καθώς και οι λόγοι για τους οποίους αιτείται πιστοποιητικού.

 

Μετά τη λήξη

Μετά τη λήξη της ανάρτησης οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας μπορούν να συνεχίσουν την υποβολή:

1ον) Αιτήσεων διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων

2ον) Νέων δηλώσεων

3ον) Εκπρόθεσμων δηλώσεων

4ον) Αιτήσεων υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων